"On selektivno bira o čemu će se oglašavati": Da li Vučić zaista nije obavešten o pretnjama Gruhonjiću i Lalić? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Gostujući u emisiji na televiziji Prva predsednik Aleksandar Vučić je izjavio da nije obavešten o pretnjama koje su upućene novinarima iz Novog Sada, Ani Lalić i Dinku Gruhonjiću, koje su usledile nakon njihovih izjava prilikom učešća na tribini u Dubrovniku.

„Prvi put vidim ovo“, rekao je Vučić upitan za pretnje novinarima, ističući da nije upoznat sa tim.

On je kazao da ako je neko pretio novinarima mora biti uhapšen.

„Nemate pravo nikome da pretite“, rekao je Vučić.

Interesantno je da predsednik tvrdi kako nije upoznat sa pretnjama nezavisnim novinarima, iako su one upućivane preko društvene mreže X, koju redovno prati, o njima su izveštavali objektivni mediji, oglašavale se domaće i međunarodne organizacije… Zanimljiva je predsednikova neobaveštenost, imajući u vidu da je istog trenutka kada je Topalko objavio Instagram stori da ne može da se pojavi u Šarenici jer Vučić po ko zna koji put mora da seobrati građanima i ne kaže ništa novo.

Programski direktor N1 Igor Božić kaže da je i ranije bilo primera kada Aleksandar Vučić, navodno, nije bio upoznat s vestima i događajima.

– Mogu samo da pretpostavim da su u pitanju teme na koje ne želi da se skreće pažnja. U krajnjoj liniji, ako nije stigao sam da vidi vesti, onda oni koji su zaduženi da ga obaveštavaju o aktuelnim događajima nisu obavili svoj posao kako treba. S druge strane, pošto često komentariše tvitove potpuno nepoznatih i anonimnih ljudi, jasno je da Vučić selektivno bira o čemu će se, kada i na koji način oglašavati, navodi Božić.

Objašnjava da svaka rečenica koju Vučić izgovori sračunata prema njegovom biračkom telu.

– U ovom slučaju samo treba da se odredi da li osuđuje ili odobrava pritiske na novinare. Kako god da se odredi imalo bi uticaja na birače koji glasaju na njega i u tome mogu da vidim razlog zašto je ostao neodređen, ističe Božić.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević navodi da Aleksandar Vučić ima selektivno pamćenje i selektivno opažajna čula.

– Pretnje koje se upućuju novinarima, javnim ličnostima, glumcima, radnicima u kulturi koji se suprotstavljaju ovom mafijaškom režimu, uglavnom su generisane od strane samog Vučića, a neretko ih upućuju i njegovi najbliži saradnici. Oni samo govore ono što misli ili govore ono što misle da bi on voleo da čuje, kaže Milivojević.

Ističe da su sva „partijska glasila“ tabloidnog karatktera koja sprovode hajku nad Anom Lalić i Dinkom Gruhonjićem u vlasništvu Vučića.

– U njegovim rukama se nalazi i daljinski upravljač za rukovanje onima koji sebe zovu glavnim urednicima. Aleksandar Vučić nikada nije odmakao od rečenice „kad tad osvetiću se Slavku Ćuruviji za laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf“. Pored drugog pijanstva kojim je proslavio ispunjavanje tog obećanja, Vučić se nije se otreznio ni od opijenošću nekontrolisanom i neograničenom vlašću, navodi Milivojević.

Milivojević zaključuje da ćemo tek po padu naprednjaka sa vlasti shvatiti razmere moralnog posrnuća ovog režima, količine mržnje koju je proizveo i posledica koje su ostale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari