dinko gruhonjić foto medija centarFoto: Medija centar

Opravdano sumnjam da ova hajka i pretnje smrću koje ne prestaju već danima, dolaze direktno sa vrha vlasti odnosno sa Andrićevog venca, kaže za Danas profesor na Filozofoskom fakultetu u Novom Sadu Dinko Gruhonjić, komentarišući pretnje koje je dobijao u poslednje vreme od kojih je poslednja ispisana na zidu zgrade u kojoj živi sa porodicom.

„Dinko-Šakiću za večni dom si spreman“, napisano je na ulasku u Gruhonjićevu zgradu sa potpisom „Srpska Vojvodina“.

„Očigledno sam postao legitimna meta, svašta je moguće i ja svašta očekujem. Nas institucije i ne štite na najbolji način, šalje se poruka da je nasilje pa čak i ubistvo novinara potpuno normalna stvar“, kaže Gruhonjić.

Povodom najnovije pretnje kaže da je još uvek „sveža“ i da je u procesu prijavljivanja policiji i tužilaštvu, preko mehanizama stalne radne grupe za bezbednost.

Dinko Gruhonjić povodom pretnji smrću: Opravdano sumnjam da iza hajke stoji sam vrh vlasti 1
foto (BETAPHOTO/Dinko Gruhonjić)

„Nadam se da će uslediti neki uviđaj. Važno je da se zna da je ulaz u našu zgradu pokriven kamerama jer smo u novembru 2020 godine imali sličnu situaciju, kada su ispisani šovinistički i proterivački grafiti. I tada i sada je pretnje prva videla naša maloletna ćerka“, priča Gruhonjić.

Kaže da je ovo još jedna direktna pretnja smrću koju je dobio, navodi i da su mu podršku pružile kolege sa odseka, mreža akademske solidarnosti i njegovi studenti.

„Još jednom su mi praktično došli na vrata i zna se šta je sledeći korak ukoliko se ova hajka na mene i koleginicu Anu Lalić ne zaustavi.“, kaže Gruhonjić.

Dodaje da su o pretnjama obaveštena sva predstavništva međunarodnih organizacija u Srbiji, i adrese u Evrospkoj uniji, kao i međunarodne organizacije novinara, asocijacije koje se bore za slobodu štampe i Amnesti internešnal.

„Mi smo prinuđeni na samoodbranu i mi ćemo se braniti svi mogućim sredstvima“, zaključuje Gruhonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari