Relja Željski: Najbolji student 1Foto: www.rts.rs

Načelnik Uprave za analitiku Bezbednosno-informativne agencije Relja Željski gostovao je u emisiji RTS-a „Oko magazin“ povodom aktuelne špijunske afere sa ruskim obaveštajcem koji na snimku predaje novac „srpskom agentu“.

Nije čest slučaj da neko od čelnih ljudi „službe“ gostuje na televiziji, pa su se mnogi korisnici društvenih mreža zabavljali pitanjem „ko je zapravo Relja Željski“.

Željski je kao postdiplomac dao intervju magazinu Voks, naslovljen „Najbolji student u istoriji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu“, koji je i dalje moguće pročitati na sajtu Udruženja za podsticaj razvoja društva „Fokus“.

Na pitanje iz intervjua koji su njegovi dalji planovi u životu i da li namerava da ostane veran svojoj profesiji, Željski je odgovorio da ne vidi nijedan posao u kojem bi bio uspešniji, jer voli istoriju i želeo bi da bude naučnik. Upitan koje su po njegovom mišljenju prave životne vrednosti, današnji šef analitike „službe“ tada je odgovorio „biti dobar čovek i pomagati drugima“.

Akademska karijera Relje Željskog bila je besprekorna. Dobitnik je nagrade Pokrajinskog izvršnog veća za najboljeg studenta u istoriji Univerziteta u Novom Sadu.

U januaru 2006. godine na predlog Naučno-nastavnog veća Novosadskog univerziteta dobio je nagradu „Dr Zoran Đinđić“. Kriterijumi su bili brzina završetka fakulteta i postignuti rezultati tokom školovanja.

– Tema diplomskog rada mi je bila „Rusija i srpski nacionalni pokret u revoluciji 1848-1849“, što će biti i naslov mog magistarskog rada, jer sam postdiplomac na opštoj istoriji novog veka pod mentorstvom profesora Duška M. Kovačevića – rekao je tom prilikom Željski. On je dodao da će novčani deo nagrade iskoristiti za put u Rusiju, tačnije u Moskvu i Sankt Peterburg, kako bi po tamošnjim arhivama potražio odgovore za svoj naučni rad.

Željski je autor knjige „Politika u senci nasilja – Političko nasilje na Severnom Kavkazu“. U recenziji koju potpisuje profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Simeunović, piše da je Željski „nedvosmisleno ustanovio i detaljno objasnio da se u korenu brojnih nasilnih akata na Severnom Kavkazu mogu uočiti svi uzroci ovog političkog fenomena, koje je još 80-ih godina 20. veka formulisala srpska politikologija“.

Relja Željski rođen je u Vrbasu 12. novembra 1982. godine, to jest, kako je sam rekao u intervjuu, „490 godina nakon otkrića Amerike“. Završio je istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njegove studije trajale su tri godine, sa prosečnom ocenom 10,00. Odrastao je u maloj sredini, u selu Zmajevu pored Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari