U Kruševcu sutra tradicionalni prvomajski uranak 1Foto: Stanislav Milojković (Arhiva)

Kruševački Samostalni sindikat sutra, u sredu, tradicionalno organizuje uranak na brdu Bagdali gde je jedinstven spomenik prvomajskom Prazniku rada.

Okupljanje za odlazak na uranak je, kako su naveli u tom sindikatu, sutra u 6.30 ispred Doma sindikata, u centru grada, a na Bagdali će biti kulturno-umetnički program.

Obeležavanje Praznika rada u Kruševcu je počelo sinoćnim otvaranjem izložbe šezdesetak umetnika u Legatu Milića od Mačve.

Program koji se do pre nekoliko godina priređivao u centru grada uz vatromet, neće biti organizovan jer je, kako je Beti kazao predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu, Saša Nešić, to veliki izdatak za koji taj sindikat.

On je položaj zaposlenih u Rasinskom okrugu ocenio kao „solidan“, pre svega zahvaljujući potpisivanju kolektivnih ugovora za zaposlene u skoro svim granama. Istakao je da taj sindikat insistira na potpisivanju kolektivnih ugovora, podsetivši da je nedavno to učinjeno za pet javnih komunalnih preduzeća, te za zaposlene u Gradskoj upravi.

Nešić je rekao da se tokom protekle dve i po decenije broj članova Samostalnog sindikata u Kruševcu više nego prepolovio : krajem 1990-ih godina ih bilo 18.000, a sada svega 8.000.

Tradicija radničkog okupljanja u Kruševcu traje od 1896, kada je to bio jedan od samo četiri grada u Srbiji gde radnici išli na prvomajski uranak. Od tada se on priređivao svake godine, sem 2020. i 2021. godine zbog epidemije korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari