Objavljena najnovija prognoza za april: U jednom od gradova Srbije biće 15 dana kiše 1Foto: Beta/Milan Timotić

U aprilu će biti u proseku desetak dana kiše i neće biti iznad 30 stepeni, pokazuje najnovija dugoročna prognoza vremena Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Kada je reč o Srbiji, iako je poslednji dan marta bio natprosečno topao, oko 30 stepeni, prema prognozi RHMZ, i 1. aprila bi bile slične vrednosti temperature, dok se uveče očekuje prolazno naoblačenje sa kišom, lokalnim pljuskovima, grmljavinom i padom temperature, uz pojačan zapadni i severozapadni vetar, koje će zahvatiti zapadnu polovinu zemlje, a tokom noći ka utorku i ostale predele.

Kako navode na sajtu RHMZ, u utorak nas očekuje pad temperature za sedam do 12 stepeni u odnosu na prethodne dane, pa će maksimalna temperatura od utorka do četvrtka biti od 17 do 23. Od petka pretežno sunčano i sve toplije, prognoziraju u RHMZ.

Ipak, iako je vremenska prognoza za narednih 30 dana samo orijentaciona, te podložna promenama, u Beogradu minimalne temperature ne bi trebalo da padnu ispod 10 stepeni, a maksimalne ispod 16. Očekuje se 10 dana kiše i to najviše od 10. aprila do 20, a vetra će biti 10 dana, počevši od ponedeljka, sa pauzama do 17. aprila. Prognozirana količina padavina je 31 mm.

Objavljena najnovija prognoza za april: U jednom od gradova Srbije biće 15 dana kiše 2
Foto: Printscreen/RHMZ

U aprilu će kiša u Novom Sadu padati 11 dana, a vetra će biti devet dana. Dnevne temperature biće slične kao u Beogradu, dok je prognozirana količina padavina 34 mm.

Objavljena najnovija prognoza za april: U jednom od gradova Srbije biće 15 dana kiše 3
Foto: Printscreen/RHMZ

Kada je reč o Nišu, za taj grad je prognozirana kiša čak 15 dana i četiri dana vetra. Temperature se neće drastično razlikovati u odnosu na Beograd, aprognozirana količina padavina 15 mm.

Objavljena najnovija prognoza za april: U jednom od gradova Srbije biće 15 dana kiše 4
Foto: Printscreen/RHMZ

U Kragujevcu je prognozirano 11 dana kiše i četiri dana vetra, dok se očekuje i 15 mm padavina.

Objavljena najnovija prognoza za april: U jednom od gradova Srbije biće 15 dana kiše 5
Foto: Printscreen/RHMZ

U većem delu Srbije, kako stoji u sezonskoj prognozi RHMZ, april će biti topliji i prosečno vlažan, a u Vojvodini topliji i vlažniji.
U prvoj dekadi aprila moguća pojava slabog ili umerenog jutarnjeg mraza.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5 do 1.5 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Prema istim informacijama, u Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha oko 10.6 stepeni.

„Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za jedan do do dva stepena u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.7“, navode u RHMZ.

Kada je reč o padavinama, prognoziraju da će u većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biti u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko dva mm višim u odnosu na višegodišnji prosek.

„U Vojvodini će biti iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za pet mm do 10 mm iznad višegodišnjeg proseka. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 55 mm“, naveli su u RHMZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari