Fudbalski reprezentativci Holandije sigurno bi, pre početka Svetskog prvenstva u Brazilu, oberučke prihvatili da im rival u borbi za polufinale bude selekcija Kostarike, jer bi to značilo da je nacionalni tim ove srednjoameričke države eliminisao dva bivša prvaka sveta u grupnoj fazi.

Međutim, kada na dan poslednjeg četvrtfinalnog meča selektor „lala“ Luj van Gal bude upozoravao svoje igrače na kvalitete Kostarikanaca, verovatno će mnogi biti zabrinuti što će baš Džeol Kembel i saigrači biti naspram njih. Istina, Holanđani su, uz Kolumbijce, jedini koji su sva prethodna četiri meča na Mundijalu rešili u svoju korist nakon 90 minuta, što potvrđuje da imaju kvalitet za velika dela. Arjen Roben i Robin van Persi više su nego korisni u ofanzivi što su i potvrdili sa po tri pogotka u grupnoj fazi, a njihova uloga vidljiva je i na svim drugim delovima terena. Činjenica je da su „lale“ preokrenule rezultat protiv Meksika u osmini finala tek nakon izlaska Van Persija iz igre, odnosno uvođenjem Huntelara umesto njega, ali učinak prvog napadača nacionalnog tima i te kako je veliki. Roben je dribler vrhunskih karakteristika, koji jednim trkom i vanserijskim potezom može uticati na konačnu pobedu svog tima.

– Svi zajedno smo na jednom zadatku, u jednoj misiji. Kada dođete na Svetsko prvenstvo to nije uživanje u vremenu i na plaži u Riju. Ovde si da pobeđuješ i da odeš što je dalje moguće. Mislim da očekivanja nisu bila toliko visoka pre turnira, tako da sada možemo da budemo ponosni na to dokle smo stigli. Ipak, ne želimo ovde da se zaustavimo, Kostarika ima veoma jak tim, što je pokazala u grupi koja je bila veoma teška. Kostarikanci su zaista impresivni zbog čega moramo da ostanemo fokusirani. Moraćemo da se pripremimo veoma dobro ako želimo da ih pobedimo – istakao je Roben.

Selektora Van Gala sigurno raduje učinak od asistencije i pogotka Huntelara u važnom trijumfu nad „sombrerosima“, kao i dobra forma Kajta, koji je u tom susretu imao veliki broj preciznih dodavanja na protivničkoj polovini. Mnogo više ga brine defanzivni deo tima, jer Ferhag, čini se, nije položio ispit na poziciji desnog beka, zbog čega će od starta na toj poziciji verovatno zaigrati Martins Indi, centralni defanzivac koji je tokom Mundijala pretrpeo blaži potres mozga. U timu sigurno neće biti ni zadnjeg veznog Najdžela De Jonga, koji je povredio mišić u ranoj fazi utakmice protiv Meksika.

Kostarikanci su već plasmanom među osam najboljih ekipa na Mundijalu ostvarili istorijski uspeh, ali su igrom potvrdili da zaslužuju mesto u četvrtfinalu. Ništa im nije poklonjeno, već su se za svaki gol, korner i aut grčevito borili. Popularni „tikosi“ su sa pojačanim veznim redom i fenomenalnim Kembelom u vrhu napada strpljivo čekali šansu na polovini rivala i svaku ukazanu su maksimalno koristili. Kada bi nešto u igri krenulo po zlu, fenomenalni golman Kejlor Navas „vadio je kestenje iz vatre“ i davao dodatni vetar u leđa saigračima. Istina, četa Kolumbijca Horhea Luisa Pinta je u poslednja dva meča remizirala, s tim da treba uzeti u obzir da je protiv Grka čitavih sat vremena igrala sa igračem manje. To isključenje Duartea može biti problem u subotnjem meču, jer Pinto mora da posegne za rezervnim rešenjem.

– Jedan od naših glavnih ciljeva u Brazilu bio je da upoznamo svet sa fudbalom Kostarike. Imamo igrače koji nastupaju u velikim evropskim ligama, ali smo želeli da svima pokažemo da mogu da nam otvore svoja vrata. Osećam da će utakmica sa Holandijom biti pravi rat, ali u dobrom smislu. Oni imaju svoje oružje, ali smo mi spremni da se borimo protiv svega – istakao je Đankarlo Gonzales.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari