Premijer Severne Irske Piter Robinson izjavio je juče da je politički proces jedini mogući put u Severnoj Irskoj, gde već šest nedelja traju demonstracije zbog skidanja zastave Ujedinjenog kraljevstva sa gradske skupštine Belfasta.

„Politički proces je jedini mogući put za Severnu Irsku“, britansku poluatonomnu provinciju, gde je 1998. godine potpisan mirovni sporazum, rekao je Robinson za britansku televizijsku mrežu Bi-Bi-Si.“Britanska zastava ne treba da bude izgovor da neko baci Molotovljev koktel na policiju“, dodao je.

Gradske vlasti Belfasta odlučile su 3. decembra da se tokom 18 dana godišnje ne vijori britanska zastava na zgradi, i to tokom državnih praznika. Ta odluka je izazvala veliko nezadovoljstvo građana. Pristalice unije Severne Irske s Britanijom su u tom potezu videli napad na identitet i neprihvatljivu koncesiju katoličkim republikancima, koji su pristalice za ujedinjenje sa susednom Irskom. Od početka decembra, više od 100 policajaca je povređeno u sukobima s demonstrantima.

O tom pitanju naredne nedelje će raspravljati Robinson, njegov zamenik Martin Makginis, britanski ministar za Severnu Irsku Teresa Viljers i potpredsednik irske vlade Imon Gilmor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari