Rođena 100. beba "iz epruvete" u Kragujevcu: Centar za vantelesnu oplodnju jeste najmlađi u Srbiji, ali ima visoku uspešnost 1Foto: Centar za vantelesnu oplodnju Kragujevac

Kroz Centar za vantelesnu oplodnju Univerzitetskog kliničkog centra u Kragujevcu za samo 5,5 godina rada prošlo je 530 parova, a pre nekoliko dana rođena je stota beba začeta u procesu vantelesne oplodnje. Ipak, da se ne radi samo o kvantitetu, već i o kvalitetu, pokazuje činjenica da je procenat uspešnosti u ovom Centru izuzetan, i u prošloj godini iznosio je 38,2 odsto.

Samo tokom 2022. godine u Centru je obavljeno 220 procesa, a za ovu je planirano i celih 300.  Mala, ali odabrana ekipa, sastavljena od tri ginekologa, specijalista za sterilitet i fertilitet, tri biologa-embriologa, pet medicinskih sestara i jednog službenika, uspeva da svaki dan obavi veliki deo medicinskog, ali i savetodavnog i birokratskog posla, jer se radi o procesima koji zahtevaju ogromnu dokumentaciju, preglede i analize.

I zaista sve funkcioniše tačno kao sat, jer se zaposleni trude da ljudima koji se bore za potomstvo maksimalno olakšaju ovaj proces.

Iako kompleksan, on ne mora preteranu dugo da traje, jer prema rečima prof. dr Marije Šorak, rukovodioca Centra, od trenutka kada se parovi pojave na njihovim vratima do procesa vantelesne oplodnje ne prođe više od tri do šest meseci, ukoliko su zaista tome posvećeni.

Rođena 100. beba "iz epruvete" u Kragujevcu: Centar za vantelesnu oplodnju jeste najmlađi u Srbiji, ali ima visoku uspešnost 2
Prof. dr. Marija Šorak/Foto: V. G.

– Oni prvo zakažu sastanak u našem Savetovalištu, koje radi tri puta nedeljno. Nakon toga uzimamo anamnestičke podatke, šta su do tada radili i koji je najbrži način da ispitamo o kojim se faktorima steriliteta kod njih radi. Na osnovu toga biramo najbolju metodu za taj par, kako najlakše doći do trudnoće, a kod onih najkompikovanijih slučajeva, opredeljujemo se za vantelesnu oplodnju, objašnjava prof. dr Šorak.

Prema njenim rečima, svaki par mlađi od 35 godina trebalo bi godinu dana, a stariji od toga šest meseci, da pokušava prirodno da ostvare trudnoću prirodnim putem, a ukoliko u tom periodu ne dođe do začeća da se obrate lekarima za pomoć.

Posebno je važno za žene da pomoć potraže na vreme jer, kako kaže dr Šorak, kod sve većeg broja žena javlja se prevremena insuficijencija jajnika, što dovodi do ubrzanog ulaska u menopauzu.

Bilo je čak slučajeva da su žene u 33. godini imale ovakvo stanje i tada vrlo malo naučnih metoda može da pomogne.

Iako brojke sa početka teksta zaista deluju impresivno, u Centru ističu da, kada se vantelesna oplodnja radi zamrznutim embionima, procenti uspešnosti dodatno rastu i oni u Kragujevcu iznose 50 procenata.

– Kada su embrioni u laboratorijskim uslovima izdržali do nekog petog dana života, pa smo ih onda podvrgli procesu zamrzavanja, a posle nekog vremena i odmrzavanja, oni vrlo često prežive, jer smo ih na taj način već selektovali, izvukli najbolje, najizdržljivije i zato je taj postupak uspešniji. Kad god postoji mogućnost da dođemo do embriona, da ih zamrznemo i koristimo u nekim sledećim pokušajima, idemo na tu varijantu, objašnjava sagovornica Danasa.

Ovde treba naglasiti da su svi procenti do sada govorili o uspešnosti postupaka vantelesne oplodnje kod žena do 42 godine, a pošto je država tu granicu podigla na 45, a grad Kragujevac čak na 47 godina, u ovom Centru očekuju da će procenat uspešnosti sigurno malo pasti, baš kao što se to očekuje za celu Srbiju.

– Što je žena mlađa, to su šanse za uspeh veće. Nije nam bitno koliko imamo jajnih ćelija, već koliko su one kvalitetne. Ipak, koliko god da je verovatnoća na uspeh mala, sve dok žene imaju neku nadu, dokaz da su im jajnici aktivni i hormoni zadovoljavajući, mi ćemo ih primati na postupak. Naravno, skrenemo im pažnju da rezultati nisu sjajni, da bi se i one psihički pripremile možda i na neki loš ishod, objašnjava dr Marija Šorak.

U Centru za vantelesnu oplodnju u Kragujevcu uskoro bi trebalo da započnu i postupci sa doniranim genetskim materijalom.

Do sada su savetodavnu komisiju i razgovore sa pravnicima i psiholozima prošle 22 žene iz svih gradova koji gravitiraju ka Univerzitetskom kliničkom centru u Kragujevcu, a pet žena se odlučilo da i sam postupak sprovede baš u toj zdravstvenoj instituciji. Trenutno se čeka isporuka reproduktivnog materijala, pa bi uskoro trebalo da krenu i postupci.

U Centru su prezadovoljni onim što su uspeli da postignu za samo pet godina, pa se nadaju da će u narednim godinama beležiti još bolje rezultate.

– S obzirom da smo najmlađi Centar, zadovoljni smo što smo za kratko vreme uspeli da postavimo embriološku laboratoriju i ambulantu, rad savetovališta i sve komisije. Mnogo je važno da postoji saradnja između različitih timova embriologa, ginekologa i medicinskih sestara. Ima mnogo papira i zaista morate da budete potpuno posvećeni poslu, rekla je dr Šorak.

Centar za vantelesnu oplodnju kragujevačkog UKC radi svakog radnog dana do 15 časova, ali zaposleni dolaze i vikendom i prekovremeno, kako bi pomogli svim parovima.

Za ovu godinu zakazano je već 300 postupaka, a svoju nadu u Centar polaže 120 parova koji čekaju vantelesnu oplodnju.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari