Romi se predstavljaju na veoma neizbalansiran način

NAŠ INTERVJU: Dan Pavel Dogi, šef kontakt grupe za pitanja Roma i Sinta, OEBS/ODIHR

Ostavite komentar


  1. Samo danas gde sam bio i čuo ili video a ima veze sa Romima.Prvo mi se obratila baka 93 godine koju su mladi Romi.opljačkali na Senjaku.Radim u zgradi gde ona živi..Zovem policiju, pristojno se predstavim zamolim da zbog starosti dođu do nje kući da prijavi krađu, ne može mora baka da ode u Mup sama, ponavljam 93 godine.Scena 2 , Južni bulevar svakodnevno maltretiranje na uglu sa Ustaničkom, tzv.prosjaci i perači šoferki, poludrogirani i polupijani, ali bukvalno svaki božji dan.Scena 3, Južni bulevar ugao sa Maksima Gorkog svaki božiji dan mladi Romi prose sa papirom u rukama a majka ili šta im je već ili otac sede kod trafike.
    O otimanju novca, nakita i džeparenju na Kaleniću ali bukvalno svaki dan pitajte prodavce.E sad da pitam ko u ovoj zemlji uzima pare za inkluziju Rome i X drugih projekata ? Zašto su ti rezultati katastrofa? Zašto mi trpimo svakodnevne situacije slične ovima koje sam naveo koje sa jedne strane daju vrlo lošu sliku o Romima i definitivno ruže glavni grad a niko ih ne rešava, ni komunalci ni mup? Da nešto ne valja u socijalnim službama pa to svi znamo, ali šta je na drugoj strani? Odrastao sam sa ciganima, delio i dobro i zlo.Kad god odem na groblje svojima odem i mojim komšijama ciganima( naljutili bi se za to Rom) tako da ovo danas nije dobro ni za koga i ubeđen sam da imamo ozbiljan problem i da niko nema ideju šta sa njima da se radi i kako da se pomogne i njima a realno i nama.Ne valja nam posao.

    1. Sasa ti ukazujes na mnoge probleme i dobro si objasnio svoje vidjenje situacije .
      Sto se tice imena nacije , Rom ili Cigan ja mislim da ovo prvo zvuci dostojanstvenije
      i ima znacenje zvanicnog termina , tvoj je izbor .
      Problem ce biti resen jednoga dana kada ne bude “ njima” i “nama “ , mnogo modernija drustva od naseg se i dalje razvlace sa pitanjima boje koze .
      Postojao je projekat zvani multikulturizam , sada je svima jasno da je sve to propalo, na zalost .
      Da se ne bi rotirali u istoriji oko jedne tacke koja periodicno izlazi iz mraka , i da sacuvamo milione ljudskih zivota treba se okrenuti onim humanistickim vrednostima kije su preostale . Univerzalizam je nasledje Francuske Revolucije bez koje bi vecina ljudi danas bilo roblje .
      Zakon isti za svakoga , primena zakona za sve !
      Trebalo bi naci druge modele socijalne pravde . Ja sam video svojim ocima da predsednik udruzenja Roma u malom mestu u Banatu vozi dzip od norveskih donacija , i to privatno . Tu je zakon zakazao , kao i u mnogobrojnim rasistickim istupima prema Romima , krsenja ljudskih prava .
      Novac u kesu nije resenje , ali zato svako treba da pravo na hranu, vodu, prenociste i medicinu .
      Svako bi trebao da dobije jednu sansu za edukaciju .
      Sve sto se oko nas desava je produkt gramzivosti elite , na primer u Americi su bogati protiv zdravstvene zastite siromasnih sto je veliki moralni poraz za ljudsku rasu .
      Romi su najodgovorniji za svoj status i moraju se aktivirati , niko im nece ponuditi
      buducnost na tacni , ima ih veoma inteligentnih i neka povedu .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 17. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.