„Romska kultura i njen doprinos interkulturalnosti u Srbiji“: Izložba i tribina u Nišu povodom Svetskog dana Roma 1Foto: Pixabay

Povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma, u Nišu će biti otvorena izložba fotografija i organizovana tribina „Romska kultura i njen doprinos interkulturalnosti u Srbiji“.

Međunarodni ili Svetski dan Roma službeno je ustanovljen 1990. godine kako bi se podsetilo na romsku kulturu i podigla svest o problemima sa kojima se pripadnici ove etničke zajednice suočavaju.

Na izložbi fotografija u Nišu, koja će biti otvorena 10. aprila u EU kutku, predstaviće se “bogatstvo umetničkog i kulturnog nasleđa Roma i njihovo izvođenje i prezentovanje u javnim prostorima kao primer interkulturalnosti”.

Na tribini će se razgovarati o “mestu tradicije u kulturi Roma i odnosu prema modernizaciji i savremenim kulturnim praksama, a biće reči i o recepciji i vrednovanju romskog stvaralaštva i kulture kod većinske zajednice, kao i o problemima prezentacije romskog života u kulturi i stvaralaštvu većinske zajednice”.

“Otkrićemo i na koji način romski imidž može da bude šansa za novo pronalaženje i reinvenciju romske kulture i na koji način projekti poput projekta Nišvil Fondacije Rojaze (Roma Jazzing Europe) doprinose ovakvim procesima“, kazali su organizatori novinarima.

„Romska kultura i njen doprinos interkulturalnosti u Srbiji“: Izložba i tribina u Nišu povodom Svetskog dana Roma 2
Foto: EU kutak

Na tribini će govoriti Osman Balić, predsednik Predsedništva Stalne konferencije romskih udruženja građana u Srbiji- Liga Roma i direktor Yurom centra, Dragan Todorović, sociolog manjinskih identiteta, sociolog religije, romolog i redovni profesor na niškom Filozofskom fakultetu i Željko Ljubić- Piti, muzičar, pisac i član tima Nišvil džez festivala i Rojaze tima iz Srbije.

Organizacije koje se bave problemima romske zajednice, stručnjaci i deo javnosti već decenijama upozoravaju da je reč o najugroženijoj etničkoj zajednici u Srbiji, suočenoj sa izuzetnim ekonomskim, socijalnim, stambenim, obrazovnim, zdravstvenim i drugim problemima, kao i diskriminacijom.

Balić je nedavno za Danas kazao da još nema zvaničnih podataka o broju Roma u Nišu i Srbiji koji su evidentirani po popisu iz 2022. godine.

Izvesno je, pak, da je prema popisu iz 2012. godine u Nišu evidentirano oko 7800 Roma, ali i da ih je u ovom gradu uvek bilo oko 25.000.

On je dodao da, po nezvaničnim podacima, u ovom gradu sada živi oko 15.000 Roma, pošto oni “u poslednje vreme masovno odlaze u Nemačku i druge zemlje Evropske unije”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari