Svetska fudbalska federacija (FIFA) proglasiće 9. januara naredne godine u Cirihu najboljeg fudbalera u 2011, a u najužoj konkurenciji su igrači španskih velikana, Lionel Mesi i Ćavi Ernandez iz Barselone, odnosno Kristijano Ronaldo iz Reala. Posle pobede u 163. prvenstvenom El klasiku, Argentinac i Španac su se još korak približili „Zlatnoj lopti“, dok je Portugalac, čini se, sam sebe udaljio od trofeja.


Kristijano Ronaldo poseduje sve osobine odličnog fudbalera. Brz je, ima dobar dribling, jak i precizan udarac, dobro izvodi slobodne udarce, nije sebičan, ali uvek nekako zakaže u velikim mečevima. Kao da ga isuviše optereti odgovornost koja se u takvim duelima značajno povećava. Sa druge strane, omaleni Mesi nije pogodio sada na Santjago Bernabeu, ali jeste, i to dva puta, krajem aprila u prvom polufinalnom meču prošlosezonskog izdanja Lige šampiona. Argentinac je bio strelac i u finalu protiv Mančester junajteda tako da su svi parametri na njegovoj strani. Ukoliko dodatno učvrsti svoju poziciju dobrim partijama, asistencijama i golovima na Svetskom prvenstvu za klubove koji se trenutno održava u Japanu, Mesi će treću godinu zaredom biti najbolji fudbaler planete. U konkurenciji Mesija i Ronalda, Ćavi gotovo da nema šanse, mada je on potvrdio kvalitet samim drugim uzastopnim plasmanom među trojicom najboljih na svetu.

Istom prilikom biće dodeljena i nagrada Ferenc Puškaš za najlepši gol godine, a u konkurenciji su Lionel Mesi, Nejmar i Vejn Runi.

„Bronzana kanta“ za Krasića

Srpski reprezentativac i fudbaler Juventusa Miloš Krasić dobio je „Bronzanu kantu“ u izboru novinara italijanske radio emisije Katersport. Za najgoreg igrača ove godine proglašen je igrač Intera Dijego Milito, koji je dobio 3.009 glasova, samo 18 više od drugoplasiranog Amaurija iz Juventusa. Krasić je zaradio 2.180 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari