RS se zadužuje kod Mađarske za 110 miliona evra 1Plaćenje Foto: EPA/MATTHIAS BALK

Republika Srpska će od Mađarske uzeti kredit od 110 miliona evra, za finansiranje budžetskog deficita i refinansiranje dela duga, objavio je poslovni portal Kapital (Capital.ba).

Odluku o prihvatanju zaduženja RS prema Izvozno-uvoznoj banci Mađarske Vlada RS je donela juče, a stupila je na snagu već danas.

RS kredit uzima na deset godina, sa grejs periodom od godinu dana i po fiksnoj kamatnoj stopi od pet odsto.

Prema preliminarnim podacima, javni dug RS koji podleže zakonskom ograničenju na kraju oktobra je iznosio 5,087 milijardi konvertibilnih maraka (2,608 milijardi evra) ili 36,3 odsto procenjenog BDP za 2022. godinu.

Ukupan dug RS koji podleže zakonskom ograničenju iznosi 6,096 milijardi KM ’3,126 milijardi evra), odnosno 43,5 odsto procenjenog BDP za 2022. godinu.

RS u idućoj godini na naplatu dospeva dug od 1,15 milijardu KM (590 miliona evra), a u taj iznos su uračunate i obveznice iz 2018. godine koje je Vlada prodala na Bečkoj berzi.

Mada ministarka finansija RS Zora Vidović tvrdi da u narednoj godini neće biti problema sa otplatom dugova, jasno je da bez novih zaduženja ti dugovi ne bi mogli da budu vraćeni, naveo je ovaj poslovni portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari