U neredima u autonomnoj oblasti Sinđijang na severozapadu Kine, juče je poginulo 27 osoba. Nasilje je izbilo oko šest časova ujutru u mestu Lukčun, u okrugu Turpan, kada je grupa ljudi naoružana noževima napala policijsku stanicu, zgradu lokalnih vlasti i jedno gradilište.


„Pre nego što je policija otvorila vatru i ubila deset učesnika nereda, poginulo je 17 osoba. Rulja je ubadala ljude noževima i palila policijska vozila“, navodi se u izveštaju kineske agencije Sinhua. Među ubijenima je devet policajaca i pripadnika obezbeđenja, osam civila, dok su tri osobe povređene. Uhapšena su trojica muškaraca, a za ostalim učesnicima nereda se još traga.

Sinđijang, koji je od 1950. pod kontrolom Kine, godinama je poprište međunacionalnih sukoba Ujgura i kineskih Hana. Prema zvaničnim podacima, 46 odsto populacije čine Ujguri, pretežno islamske veroispovesti, dok su 39 odsto građana etnički Kinezi. Među devet miliona Ujgura postoji značajan broj onih koji se zalažu za otcepljenje od Kine i proglašenje samostalne države. Ujguri, pretežno suniti, govore turkijskim jezikom i povezani su sa etničkim grupama u drugim zemljama, poput Rusije, Kazahstana i Kirgistana.

Međuetnička napetost tinja već duže vreme, a situacija se poslednjih godina dodatno pogoršala zbog sve većeg ekonomskog jaza između dva naroda. U pokušaju da se poveća ekonomski rast u tom regionu, koji je bogat rezervama uglja i gasa, vlasti u Pekingu su pokrenule krupne investicije.

Od 2007. do danas u neredima je poginulo više stotina ljudi. Bilo je racija, samoubilačkih napada, a samo četiri dana pre početka Olimpijskih igara u Pekingu 2008. u sukobima je ubijeno 18 policajaca. U aprilu ove godine poginula je 21 osoba, a kineske vlasti su okrivile „teroriste“ za izazivanje nereda. Tako je bilo i 2011. kada je ubijeno 19 osoba, te su vlasti u Pekingu saopštile da su taj sukob organizovali teroristi koji su trenirani u Pakistanu i koji su bili „deo separatističkog pokreta za nezavisnost Sinđijanga“. Međutim, grupe za ljudska prava Ujgura odbacile su te tvrdnje, navodeći da su ekonomska nejednakost i ugroženo ispovedanje vere uzroci nemira.

Najgore etničko nasilje u poslednjih nekoliko godina desilo se početkom jula 2009. kada je u neredima između Ujgura i Hana u prestonici Sinđijanga, Urumćiju, ubijeno oko 200 ljudi. U Sinđijangu, koji je pored Tibeta, jedan od politički najosetljivijih regiona u Kini, živi više od 20 miliona stanovnika, odnosno 47 etničkih grupa. Graniči se sa Rusijom, Mongolijom, Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Avganistanom, Pakistanom i Indijom.

Nova generacija raketa

Kina će do 2015. lansirati novu generaciju raketa s većim prenosnim kapacitetima za potrebe svemirskih stanica, izjavio je zamenik generalnog menadžera Kineske korporacije za nauku i tehnologiju u vazduhoplovstvu Juan Đije. On je predstavio najreprezentativnije rakete iz nove generacije, Dugi marš 5 velike i Dugi marš 7 srednje veličine. Dugi marš 5 je raketa s najvećim kapacitetom i može da prenosi do 20 tona, a Dugi marš 7 ima kapacitet od 13 tona. Inače, kineska svemirska letelica sa tri astronauta juče se uspešno prizemljila na teritoriji kineske autonomne oblasti Unutrašnja Mongolija, pošto je u svemiru provela 12 dana. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari