Rušenje u Hercegovačkoj ne zanima gradske odbornike 1

Skupština grada Beograda nije prihvatila da se u dnevni red sednice po hitnom postupku uvrsti predlog Demokratske stranke o utvrđivanju odgovornosti najviših organa vlasti Beograda za aprilsko rušenje objekata u Savamali.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović izjavio je na početku sednice da treba utvrditi ulogu i odgovornost za rušenje u Savamali i da li je i ko od gradskih funkcionera u tome učestvovao.

– Ukoliko niko nije učestvovao, znači da je premijer izneo neistinu, a ukoliko je tačno, gradonačelnik Siniša Mali bi trebalo da da istavku ili da ga skupština razreši. On više nema kredibiliteta da vodi grad, ne pojavljuje se ni na skupštini, ni na dodelama nagrada, nije bio na gradskoj slavi. Beograd nema više gradonačelnika, samo to ne zna – rekao je Božović.

On je doda da su nezadovoljstvo i protesti građana sve masovniji i da je važno da se sazna šta se tamo desilo, „jer su tada ukinuti Ustav, zakoni i pravna država, a ne samo ugrožena bezbednost građana“.

– Skupština treba da zaštiti građane, da im obezbedi istinite informacije i natera tužilaštvo i policiju da reše slučaj, da građani ne bi tražili pravdu na ulici. Tužilaštvo je i nakon dva meseca tek na predistražnim radnjama, a Slobodan Tanaskovic je preminuo i nije docekao pravdu – rekao je Božović.

Tu ga je prekinuo predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i oduzeo mu reč, nazivajući njegovu izjavu „nezakonitim insinuacijama“.
– Tužilaštvo radi svoj posao, i kada bi o tome sada raspravljali vršili bi pritisak na tužilaštvo – rekao je Nikodijević i dodao da bi to „predstavljalo lutanje u sobi bez svetla“ i da „niko neće biti izuzet od odgovornosti“. Nikodijević je istakao da „gradonačelnik ima više obaveza i da nije tačno da se ne pojavljuje u javnosti“.

– Više bih vas cenio da ste imali hrabrosti tako da govorite Draganu Đilasu, koji se gotovo nikad nije pojavljivao na sednicama – zaključio je Nikodijević.

Za predlog DS glasalo je devet odbornika.

 Bakarec: Slično i pod Đilasom
Odbornik Samostalne Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec optužio je Balšu Božovića (DS) da ima dvostruke standarde, ističući da su se slične stvari dešavale i kada je gradonačelnik bio Dragan Đilas. “Da li je DS reagovala kada je Đilas nasilno raseljavao hiljade Roma. To je bilo tokom godina mnogo puta. Da li je neko iz DS reagovao kada je američka kompanija Ocan Atlantic 2007. na isti način, da bi izgradila ogromnu zgradu, bespravno srušila livnicu Jevrema Popovića od 1.200 kvadrata”, rekao je Bakarec dodajući da su bageri u četiri ujutru rušili objekat.

 

SNS: Demokrate izigravaju i sudije i tužioce

Gradski odbor Beograd Srpske napredne stranke oglasio se odmah nakon sednice saopštenjem u kome odgovara Božoviću. „Gradski odbor smatra skandaloznim izjavu Balše Božovića, kojom on nastavlja da vrši direktan pritisak na nezavisne državne organe. Gospoda iz Demokratske stranke, više je nego očigledno, nisu navikli na pravnu i uređenu državu u kojoj postoje institucije koje rade bez pritisaka svoj posao. Pitamo Demokratsku stranku, zašto nisu „građani“ organizovali proteste kada su demokrate dinamitom rušile Šilerovu, kada su sa fantomkama upadali u javna preduzeća, kada su pljačkali decu ometenu u razvoju? Žalosno je što demokrate i dalje izigravaju i sudije i tužioce, i što insinuiraju krivice bez ijednog dokaza. Time ne samo da manipulišu javnost i vrše pritisak na nezavisne državne organe, već pokušavaju da sakriju svoja zlodela i loše izborne rezultate.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari