Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je juče da će proširiti vojnu saradnju sa Kinom, kao i da će ubuduće češće održavati zajedničke vojne vežbe, nakon što su SAD objavile planove o premeštanju svojih ratnih brodova u azijsko-pacifički region do 2020. Putin je, nakon razgovora sa vicepremijerom Si Đinpingom, ukazao da dve zemlje nastavljaju vrlo uspešnu vojnu saradnju.


Kina i Rusija neguju dobre ekonomske i diplomatske odnose, nakon godina neprijateljstva tokom većeg dela hladnog rata i obe zemlje podozrivo gledaju na američko vojno mešanje u svom dvorištu. Američki ministar odbrane Leon Paneta nedavno je najavio da će SAD premestiti dobar deo svoje mornaričke flote u azijsko-pacifički region do kraja decenije.

Brza modernizacija kineske mornarice, s druge strane, brine susede u Jugoistočnoj Aziji, gde nekoliko zemalja vode spor sa Kinom oko teritorija u Južnom kineskom moru.

Ovo kao i brojna druga bezbednosna pitanja biće neke od tema razgovora lidera Kine, Rusije i četiri zemlje Centralne Azije na samitu Šangajske organizacije za saradnju koji je počeo juče. Avganistan je pozvan kao gost, dok Iran, Mongolija, Indija i Pakistan imaju status posmatrača. „Jačanje političke saradnje unutar okvira Šangajske organizacije mora istovremeno značiti i jačanje ekonomskih veza“, napisao je Putin u uvodniku lista Ženmin žibao.

U Pekingu se, osim Putina, nalazi i ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov koji se, nakon razgovora sa tamošnjim zvaničnicima, založio za održavanje nove međunarodne konferencije o Siriji, koja bi okupila zemlje koje imaju, kako je rekao, „stvarni uticaj na različite opozicione grupe“ u Siriji, poput Turske, Irana, Arapske lige, EU i članice Saveta bezbednosti UN.

Peking i Moskva su u dva navrata blokirali usvajanje rezolucija Saveta bezbednosti UN kojim se osuđuje režim sirijskog predsednika Bašara Asada zbog represije nad stanovništvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari