Identifikovali smo u okviru višemesečnog projekta „Za čistiju i zeleniju Vojvodinu“ lokacije za podizanje vanšumskih zelenih pojaseva u Pokrajini, koje bi bilo značajno zasaditi tokom zimskih meseci i na proleće, kaže pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine i održivi razvoj dr Slobodan Puzović.

Potpisali smo ugovore sa predstavnicima 14 opština u Vojvodini i odvojili blizu 12 miliona za kupovinu oko 90.000 sadnica, a dobile su ih lokalne samouprave koje su imale spremne projekte u ovoj oblasti.

U ovom projektu prednost je data autohtonim vrstama zelenila u opštinama Kanjiža, Srbobran, Vršac, Vrbas, Mali Iđoš, Žitište, Ada, Bačka Palanka, Subotica, Kovin, Nova Crnja, Odžaci, Alibunar i Novi Bečej. Puzović je naglasio da su birani oni regioni u Vojvodini koji su posebno obešumljeni i gde generalno šumovitost i prisustvo zelenila ne prelazi jedan odsto ukupne teritorije. Reč je o prostorima sa najmanje zelenila ne samo u našoj zemlji već i u Evropi.

Vrste koje dominiraju u ovom projektu su jasen, javor, lipa, brest, hrast, bagrem, crni orah, orah, breza, mečija leska, sibirski brest, dafina i džanarika, divlje voćkarice, platan, pirokant, kesten, dud, koprivić, divlja ruža i divlja trnjina. Cilj je da se naprave pojasevi koji će ulepšati predeo, unaprediti ekološke uslove i uspostaviti ekološke koridore.

Puzović očekuje da će se usvajanjem Statuta AP Vojvodine i pratećih zakona do detalja razraditi nadležnost Pokrajine u ovoj oblasti, ali i da će republički parlament doneti set zakona koji će biti u skladu sa onim što predlaže Statut, kako bismo dobili šansu da se u Vojvodini izborimo sa gorućim problemima u oblasti životne sredine i značajno unapredimo stanje osnovnih životnih činilaca kao što su voda, zemljište i biološka raznovrsnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari