Solarna elektrana uskoro i na Fakultetu dramskih umetnosti: Dekan Miloš Pavlović za Danas o projektu "Zeleni FDU" 1

Fakultet dramskih umetnosti pokreće projekat „Zeleni FDU“ u okviru koga će postaviti solarnu elektranu na krovu zgrade, kako bi proizvodili električnu energiju za sopstvene potrebe. Dekan FDU prof. Miloš Pavlović u razgovoru za Danas kaže da je to važan korak u oblasti ekološke održivosti.

– Izgradnja solarne elektrane FDU, uz strateški planirano usvajanje zelenih procedura rada, predstavlja važan korak ka ostvarenju naših ciljeva u oblasti ekološke održivosti. Osim što će nam omogućiti proizvodnju čiste energije, očekujemo i značajne ekonomske benefite na duži rok – kaže prof. Pavlović.

On dodaje da početak proizvodnje energije zavisi od različitih faktora, uključujući vremenske uslove, administrativne procese i tehničke aspekte izgradnje.

– Planiramo da započnemo proizvodnju što je pre moguće kako bismo maksimalno iskoristili potencijal solarnih panela i doprineli smanjenju našeg ekološkog otiska. Ulažemo velike nade i u to da ćemo druge inspirisati na slične akcije, odnosno da će osim direktnih ekonomskih i ekoloških koristi, izgradnja solarne elektrane takođe imati pozitivan uticaj na ekološki zaokret polja obrazovanja – u nacionalnim i regionalnim okvirima – ističe naš sagovornik.

FDU i zaštita životne sredine

Planirana solarna elektrana na FDU, prema rečima dekana Pavlovića, imaće kapacitet od 150 kW, što će im, kako kaže, omogućiti značajno smanjenje emisija CO2 i smanjenje troškova električne energije.

Solarna elektrana uskoro i na Fakultetu dramskih umetnosti: Dekan Miloš Pavlović za Danas o projektu "Zeleni FDU" 2

U realizaciji ovog projekta sarađuju sa stručnjacima iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i sa relevantnim institucijama i partnerima iz javnog i privatnog sektora koji podržavaju njihovu inicijativu ka ekološkoj održivosti.

Projekat „Zeleni FDU“ sprovodi Fakultet dramskih umetnosti, uz finansijsku podršku Ministarstva prosvete RS i Evropske unije.

Ovaj projekat je deo i šire inicijative „EU za Zelenu agendu u Srbiji“, koju, uz tehničku i finansijsku podršku Evropske unije i u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine, sprovodi UNDP, a u saradnji sa Ambasadom Švedske i Evropskom investicionom bankom (EIB), uz dodatna finansijska sredstva koja su obezbedile vlade Švedske, Švajcarske i Srbije.

– Ova saradnja nam omogućava pristup neophodnim resursima, stručnom znanju i tehničkoj podršci, što će nam olakšati proces izgradnje i implementacije solarne elektrane. Takođe, pomaže nam i u promociji projekta i angažovanju šire zajednice u podršci ovoj inicijativi. Smatramo da je partnerska, multisektorka i multidisciplinarna saradnja ključna za uspeh ovakvih projekata i radujemo se što možemo zajedno doprineti zaštiti životne sredine i održivom razvoju – kaže prof. Pavlović.

Obrazovne institucije u borba protiv klimatskih promena ključne

Govoreći o tome zašto je važno da se obrazovne institucije uključe u borbu protiv klimatskih promena i zaštitu životne sredine Pavlović ističe da upravo obrazovne institucije imaju ključnu ulogu u podizanju svesti i obrazovanju budućih generacija.

– One su mesta gde se školuju budući donosioci odluka i profesionalci u svim poljima; mesta koja imaju zadatak da obrazuju, ali i svojim primerom ukažu na ispravne modele ponašanja. S druge strane, klimatske promene predstavljaju jedan od najvećih izazova sa kojima se suočava savremeni svet, i kako bi se ti izazovi prevazišli, neophodno je da se upravo obrazovne institucije aktivno uključe u borbu protiv klimatskih promena – naglašava dekan FDU.

Smatra da su edukacija o ekološkoj održivosti, primena ekoloških praksi u svakodnevnom radu i promocija ekološki odgovornog ponašanja među studentima i zaposlenima ključni koraci ka stvaranju održivije budućnosti.

– Uključivanje obrazovnih institucija u ovu borbu donosi višestruke koristi, uključujući razvoj ekološke svesti, podizanje kapaciteta za održivo korišćenje resursa, kao i podršku globalnim naporima ka zaštiti životne sredine – napominje prof. Pavlović.

Ovaj projekat simbolično će biti pokrenut, na Dan planete Zemlje 22. aprila, a fakultet tim povodom organizuje celodnevni program čiji je cilj da upozna javnost sa značajem ove inicijative.

Ključni događaj u okviru programa je panel na temu „Zelene transformacije u obrazovanju”, na kome će govoriti rektorka Univerziteta umetnosti dr prof. Mirjana Nikolić, rektor Beogradskog univerziteta dr prof. Vladan Đokić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti prof. Miloš Pavlović, doc. dr Aleksandar Jović, pomoćnik ministra, Ministarstvo prosvete RS, redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta dr Željko Đurišić i predsatvnik organizacije UNDP.

Pored toga, prezentacija projekta „Zeleni FDU“ biće ispraćena i  premijerom spota snimljenog sa namerom da podigne svest šire zajednice o važnosti odgovora na ekološku krizu. Takođe, na programu je i projekcija selekcije filmova na temu ekologije studentkinja i studenata FDU.

Baterijsko napajanje audio i video opreme

Projekat „Zeleni FDU”, kako navode na ovom fakultetu, daje odgovor na potrebu za aktivnim delovanjem u smeru dekarbonizacije i smanjenja štetnih emisija kroz implementaciju fotonaponske elektrane na krovu FDU, otvaranje zelene punionice za baterijsko napajanje prenosne audio i video opreme i mobilnih studija, kao i organizovanje radionica i promotivnih aktivnosti sa ciljem edukacije o važnosti reagovanja na klimatske promene i promocije ekološke pravednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari