SafeJournalists: Novinarke na Zapadnom Balkanu i dalje rade pod pritiscima i pretnjama 1Foto: Pixabay

SafeJournalists mreža ukazala je danas, povodom Međunarodnog dana žena, da je položaj novinarki na Zapadnom Balkanu i dalje težak, i da iako novinarke rade pod sličnim uslovima kao njihove muške kolege, na nekim pozicijama u medijskom sektoru i dalje zarađuju manje od svojih muških kolega, a manje ih je i na rukovodećim mestima.

„Žene u medijima su takođe izložene uvredama i pretnjama na društvenim mrežama, koje su često seksističke i zasnovane na rodnim stereotipima, što utiče na njihov lični i profesionalni ugled, a ovi pritisci često ostaju neprijavljeni zbog straha od ponovnih napada“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je u bazi napada i pretnji novinarima i drugim medijskim radnicima koju vodi mreža, od 2016. godine registrovano više od 1.650 slučajeva, a da se „iz godine u godinu povećavao se broj pretnji i napada usmerenih na novinarke i medijske radnice“ u zemljama zapadnog Balkana.

„Novinarke u Srbiji su manje napadane i manje im je prećeno nego njihovim kolegama novinarima, ali su te pretnje izuzetno žestoke i teške. Novinarke su posebno targetirane u onlajn sferi, gde su pretnje praćene mizoginim uvredama i tretmanom upravo zbog toga što su žene. Pretnje su izuzetno grube, komentariše se njihov izgled, njihovi stavovi u odnosu na osetljiva pitanja, a na udaru su posebno novinarke koje komentarišu odnos prema ženama i LGBT grupama“, navodi SafeJournalist.

U saopštenju se ocenjuje da „novinarke teže prolaze kroz procese pred nadležnim organima, koji su veoma grubi u ophođenju prema njima, ne poštuju pravo privatnosti, izložene su u postupcima bespotrebnim i posebno opasnim kontaktima sa onima koji im prete, a sa druge strane trpe pritiske i okoline, kolega, često i porodice i prijatelja, koji ih smatraju delom odgovornim za ono što im se dešava“.

„To je jedan od razloga što brojne novinarke odustaju od prijava pretnji nadležnim organima“, navodi se u saopštenju.

SafeJournalists mreža navodi da je prošle godine na Međunarodni dan žena pokrenula kampanju „Novinarke u prvim redovima“ (women.safejournalists.net) čiji je cilj bio ukazivanje na položaj žena u novinarstvu i njihovu izloženost napadima i pretnjama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari