Beograd se juče u crkvi Aleksandra Nevskog oprostio od dugogodišnjeg starešine ovog beogradskog hrama protejereja-stravrofora Hadži Ljubodraga Petrovića, osnivača Pravoslavne misionarske škole i Verskog dobrotvornog starateljstva Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Posle zaupokojene liturgije i opela koje su u Nevskom služili patrijarh srpski Irinej i njegov vikar episkop hvostanski Atanasije sa sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke i Podvorja Moskovske patrijaršije u Beogradu, prota Ljubag sahranjen je na Novom groblju.


– Rastajemo se od voljenog roditelja i sveštenika koji to nije bio samo po imenu, nego i po svom životu, misionarskoj i jevanđelskoj službi – rekao je patrijarh Irinej, koji je sa protom Ljubodragom zajedno išao u Prizrensku bogosloviju.

U SPC svi su ga znali kao oca Ljubu – tokom pedesetogodišnjeg svešteničkog staža bio je jedan od glavnih pokretača obnove crkvenog i duhovnog života u Beogradu, uključujući i bogatu izdavačku crkvenu delatnost u – objavljivanje svetootačke literature (edicija „Svetootački obraz“) i pokretanje časopisa Crkveni život. Pred jesenje zasedanje Svetog arhijerejskog sabora bio je među potpisnicima otvorenog pisma episkopima SPC od kojih je traženo da sačuvaju jedinstvo Crkve i da se ne povode za politikom. Prota Ljubodrag preminuo je 11. decembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari