Sakašvilijeva stranka sumnja da je bivši predsednik Gruzije otrovan u zatvoru 1Mihail Sakašvili Foto:ROMAN PILIPEY/EPA

Vodeća opoziciona partija u Gruziji zatražila je od suda da zatvoreni bivši predsednik države Mihail Sakašvili bude pušten na lekarski pregled u inostranstvu, zbog zabrinutosti da je otrovan.

Jedinstveni nacionalni pokret, čiji je Sakašvili osnivač, saopštio je da njegovo stanje „može dovesti do kome i smrti“ i da bi trebalo da bude prebačen na neku kliniku u SAD ili Evropskoj uniji.

Sakašvili, predvodnik protesta kojima je sa vlasti 2003. zbačen Eduard Ševernadze, i predsednik Gruzije od 2004. do 2007. i od 2008. do 2013. godine, otišao je u Ukrajinu po okončanju drugog predsedničkog mandata.

U Gruziji je kasnije u odsustvu osuđen na šest godina zatvora za zloupotrebu položaja, a uhapšen je u oktobru 2021. kada se vratio u zemlju u nadi da će doprineti boljem rezultatu opozicije na lokalnim izborima.

Jedinstveni nacionalni pokret je prošle nedelje naveo da je Sakašvili u vreme hapšenja bio u načelu zdrav, a da je od tada smršao, da ima bolove u mišićno-skeletnom sistemu i atrofiju mišića, „što može da bude rezultat nedijagnostikovanog infektivnog procesa i/ili moguće intoksikacije“.

Stranka je navela da je toksikološka analiza pokazala povišen nivo barijuma, bizmuta i žive u Sakašvilijevom telu, kao i da je najverovatnije imao povredu kičme u zatvoru i da je razvio težak oblik traumatskog stresnog poremećaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari