Međunarodna konferencija „Klimatske promene i zelena ekonomija“ koja se održava u Beogradu posvećena je naporima međunarodne zajednice da definiše razvojne strategije UN za period posle 2015. godine, kao i međunarodnim pregovorima o klimatskim promenama, koji bi trebalo da budu završeni na samitu šefova država i vlada u Parizu naredne godine.

Direktor Mreža UN za rešenja održivog razvoja Džefri Saks istakao je na konferenciji u hotelu Metropol palas da je glavi uzročnik klimatskih promena u svetu globalno zagrevanje. Prema njegovim rečima, cilj je da se globalno zagrevanje smanji na ispod dva stepena Celzijusova.

Saks je rekao da je, kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, pre svega ugljen dioksida, potrebno raditi na postizanju veće energetske efikasnosti, korišćenju obnovljivih izvora energije (solarne, energije vetra ili geotermalna energija) i elektrifikaciji saobraćaja. On je istakao da je potrebna „dekarbonizacija privrede“, što je i osnovna ideja.

– Potrebna je saradnja i globalni sporazum svih zemalja. Sve svetske vlade trebalo bi da se dogovore o tome. SAD su, međutim, najveća prepreka tome. Oni kažu da to neće da urade, ako ne uradi Kina. A ostale zemlje kažu zašto mi nešto da uradimo, ako se dva najveća svetska emitera gasova prepiru, rekao je Saks. On je rekao da je zato istorijski događaj to što su prošle sedmice SAD i Kina predložile plan i da se zato puno očekuje od sastanka koji će se održati u Parizu, u decembru 2015. Saks je rekao da očekuje da će se na tom sastanku svi obavezati da se do 2050. preduzme dekarbonizacija privrede.

On je kazao da za Srbiju nema jednostavnog odgovora, jer se njena privreda zasniva na uglju, ali da ima kapacitet za obnovljive izvore energije. Saks je najavio da će UN pomoći svakoj zemlji koja želi da uradi dekarbonizaciju privrede.

Ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković ocenila je da je problem promena klime jedan je od najvećih problema savremene civilizacije i da je rešavanje tog problema postalo neizbežan deo međunarodnih, regionalnih i nacionalnih agendi današnjice.

Jeremić: Čovek najodgovorniji

Predsednik Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj Vuk Jeremić je podsetio na katastrofalne poplave koje su u maju pogodile Srbiju, kao i na činjenicu da ovakve i slične elementarne nepogode postaju uobičajene u svetu.

– Ako ovako nastavimo, efekti klimatskih promena predstavljaće pretnju za način života koji živimo, vodu kojoj pijemo, rekao je Jeremić i podsetio da je čovečanstvo glavni uzrok klimatskih promena i globalnog zagrevanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari