Čim su saznali „za nepovoljno saopštenje investitora o izgradnje dve elektrane na Limu“ kojim je kompanija REV d.o.o. obelodanila zatvaranje svojih lokalnih kancelarija u opštini Prijepolje, građani iz Brodareva koji podržavaju izgradnju hidroelekrana na reci koja pritiče i kroz ovo mesto, formirali su Koordinacioni odbor za komunikaciju i podršku ovom investicionom projektu. U situaciji kada zvanična lokalna politika i koaliciona vlast u Prijepolju nema jasno usaglašen i određen stav o ranije najavljenim, pa početkom ovog meseca donekle nepreciznim i nedorečenim saopštenjem za javnost investitora o daljim aktvnostima na izgradnji hidrocentrala na Limu, u ovom delu srednjeg Polimlja na megdan sada izlaze dva suprotstavljena tabora nevladinih organizacija i građana.


Uz ranije formiran Koordinacioni odbor koji je izričito protiv izgradnje brana na Limu, pojavio se i drugi sa sedištem u Brodarevu radi preduzimanja koraka podrške ovom investicionom projektu. Ima 29 članova i među njima se nalaze sadašnji i bivši prosvetni radnici iz Brodareva, odbornici Sandžačke demokratske partije u SO Prijepolje i meštani ovog mesta koji u izgradnji hidrocentrala na Limu vide ekonomski preporod. „Uz uverenje da realno i objektivno tumačimo suštinu ovog pitanja, predlažemo i zahtevamo da investitor, REV d.o.o. ne odustane od projekta elektrana na Limu dok se ne iskoriste i poslednje mogućnosti za sporazum i dogovor sa vlasnicima imovine zemljišta i objekata ili dok se ne proceni efikasnost zakonskog postupka u eksproprijaciji i ponovo obave razgovori sa građanima čiji posedi bi se našli na prostoru koje bi trebalo eventualno izmestiti“, navodi se, pored ostalog, u saopštenju ovog odbora koje su potpisali Edin Hadžibulić, Ljubiša Vuković i Ismet Ćorić, odnosno imenovanog tima za koodrinaciju na inicijativnom sastanku početkom maja u Brodarevu.

Ljudi okupljeni u ovom odboru smatraju da „nemaju ni lično, ni ljudsko, ni kolektivno i društveno opravdanje“ da dalje ćute i dopuštaju provokativno, uvredljivo, maliciozno i preteće postupanja onih pojedinaca koji se deklarišu da je narod uz njih i koji se iskazuju kao protivnici u realizaciji projekta hidrocentrala na Limu. Oni ne navode imena ni udruženja građana koja se zalažu da reka ostane bez brana, ali je sasvim sigurno da je to upućeno na adresu NVO i pojedinaca okupljenih pod okriljem Koordinacionog tela za zaštitu i očuvanje Lima. Mišljenja su, kao i njihovi protivnici, da imaju veliku podršku građana Brodareva i naselja koja gravitiraju ovom mestu. Ocenjuju i da razvojni projekat vredan 140 miliona evra zaslužuje podršku i pomoć, posebno od stanovnika koji žive u priobalju Lima, a zatim i od građana, preduzeća i ustanova opštine Prijepolje. Navode, u prvom obraćanju javnosti, i da im ljudska savest, stepen informisanosti i saznanja koja imaju, nalažu da se oglase kao i da očekuju pozitivan ishod u vezi realizacije projekata brana na Limu, „uz stabilnu i široku podršku građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari