Šapić: Postrojenje za proizvodnju struje i toplotne energije u Vinči počinje da radi za mesec dana 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić najavio je danas da će postrojenje za upravljanje čvrstim otpadom u narednih mesec dana u Vinči početi proizvodnju toplotne i električne energije u punom kapacitetu.

Šapić je rekao da to postrojenje stavlja Beograd u kategoriju ekološki najrazvijenijih gradova u Evropi i omogućiće dobijanje oko pet odsto električne i oko deset odsto toplotne energije iz otpada.

U pitanju je postrojenje za termičku obradu komunalnog otpada koji će biti iskorišćen za daljinsko grejanje Beograda. Na taj način će se smanjiti zagađenje u glavnom gradu, a otpad će u znatnoj meri
zameniti fosilna goriva, naveo je Šapić, prenosi Beoinfo.

„Beograd se veoma brzo razvija, građevinska industrija je u ekspanziji, tako da apelujem na sve koji se bave tim poslom, a mi ćemo pomoći koliko god budemo mogli, da počnu da poštuju procedure i da već na svojim gradilištima odvajaju otpad. U ovom postrojenju ne mogu da prime građevinski materijal ukoliko nije adekvatno odvojen“, predočio je Šapić.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović istakla je da je Vinča najsavremeniji centar za upravljanje čvrstim otpadom, urađen prema svim evropskim standardima.

Deponija u Vinči je više od 40 godina predstavljala problem svim Beograđanima, a danas je ovde centar koji ima novoizgrađenu sanitarnu deponiju, deponiju za građevinski otpad i energanu. Imali smo priliku da vidimo kako ona funkcioniše, a za građane je važno da znaju da će ona proizvoditi električnu i toplotnu energiju za više od 50.000 ljudi u Beogradu, rekla je Irena Vujović.

Direktor preduzeća „Beo čista energija“ Vladimir Milovanović precizirao je da će se u postrojenju odlagati komunalni otpada iz 15 gradskih opština, pa će godišnje biti smanjena emisija ugljen-dioksida u količini od 210.000 ekvivalentnih tona.

Centar u Vinči, kako je navedeno, prvi je te vrste na Balkanu, a radi se o investiciji od skoro 400 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari