Narodna skupština trebalo bi ove nedelje da odlučuje o izboru zaštitnika građana, a jedini kandidat zasad je Saša Janković, koji je ovu dužnost obavljao i prethodnih pet godina.



Saša Janković, bivši zaštitnik građana, kaže za Danas da će prihvatiti kandidaturu za još jedan petogodišnji mandat i ističe da će o uslovima pod kojima će je prihvatiti moći da govori tek sredinom ove nedelje.

Da će poslanici ove nedelje glasati o reizboru Jankovića potvrđeno je i u vladajućoj koaliciji. Naime, predsednik skupštine Nebojša Stefanović najavio je prošle sedmice da će izbor zaštitnika građana na dnevnom redu parlamenta biti ove nedelje, kao i da će o toj temi prvo biti održane konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa. S druge strane, premijer Ivica Dačić istakao je nedavno da se može očekivati da Saša Janković i u narednom petogodišnjem mandatu obavlja tu funkciju. On je naglasio da nijedna stranka nije imala primedbe na Jankovićev rad i da će on najverovatnije biti kandidat.

Da bi se predlog za izbor ombudsmana našao pred poslanicima, potrebno je da se o njemu prethodno izjasni Odbor za ustavna pitanja. Prema zakonu, da bi dobio mandat, ne sme da bude član nijedne političke stranke, a za izbor se zahteva i iskustvo u oblasti ljudskih prava.

I dok se novi saziv parlamenta priprema za glasanje po ovom pitanju, Saši Jankoviću sa svih strana stiže podrška. Podržavaju ga i političke stranke, ali i organizacije civilnog društva. Demokratska stranka uputila je predlog da Janković bude ponovo izabran, a potpredsednik ove stranke Dragan Šutanovac poručio je da je on posao obavljao kvalitetno i da bi vladajuća koalicija trebalo da ga izabere na prvoj sledećoj sednici. Predlog za Jankovićev reizbor uputila je i Liberalno-demokratska partija.

Podršku Jankoviću i zahtev da mu se poveri još jedan petogodišnji mandat do sada je zatražio veliki broj organizacija civilnog društva, među kojima su Društvo sudija Srbije, Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca, Mreža za restituciju…

Kritike

U prethodnom petogodišnjem mandatu na meti kritike Jankovića bili su mnogi organi javne vlasti, koji su ranije smatrani nedodirljivim, između ostalih i Bezbednosno-informativna agencija, Vojnoobaveštajna agencija, Visoki savet sudstva i mnogi drugi. Za pet godina zaštitniku građana podneto je 11.496 pritužbi, od toga najviše u prethodnoj godini, dok je od početka ove godine podneto više od 2.000 pritužbi. Do sada je okončano čak 80 odsto slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari