Povodom obeležavanja 71. godišnjice od tragičnog stradanja Jevreja iz Austrije pod sloganom „Izbeglice Kladovo – Šabac, nećemo Vas zaboraviti“ u Gan Smuelu u Izraelu, održan je komemorativni skup na kome je odlučeno da jedan trg i ulica u izraelskom gradu Kfar Saba dobiju ime Kladovo.

Osim toga, u Atlitu kod Haife, kako je rečeno na ovom velikom komemorativnom skupu na kome je bilo oko 900 učesnika, u okviru postojećeg muzeja izgradiće se i urediti prostor posvećen kladovskom transportu kako se ne bi zaboravio tragičan put kladovskih izbeglica. U tom cilju proletos je u Kladovu nizom prigodnih programa obeležen značajan istorijski jubilej vezan za događaj „Kladovo transport – jedna evropska priča“.

American Jewish Joint Distrubution Committee, Savez jevrejskih opština Srbije, Jevrejska opština Beograd, Centar za neformalnu edukaciju, Opština Kladovo, Centar za kulturu Kladovo i hotel „Đerdap“ Kladovo učestvovali su u organizaciji jevrejskog porodičnog seminara, koji je okupio skoro 400 učesnika. Pre deset godina, 16. oktobra 2002. godine, u znak sećanja na stradale Jevreje, Kladovu je darovan spomenik jevrejskim žrtvama, umetničko delo Mimi Bihaly Vučković iz Zemuna, koji potvrđuje da je Kladovo bio jedina mirna luka na putu za Obećanu zemlju.

Inače, istorija je zabeležila da je krajem oktobra 1939. godine oko 1200 Jevreja iz Nemačke, Austrije i Čehoslovačke preko svojih organizacija i preko organizacija koje su se posebno bavile pokušajem spašavanja Jevreja organizovano krenulo na veliko putovanje do Palestine kako bi se spasili od nacističkog pakla u Nemačkoj. Planirano je da se Dunavom putuje do Suline, odakle bi prekomorskim brodom izbeglice putovale do Palestine. Nedostatak tranzitnih viza i viza za ulazak u Palestinu zaustavio je tri broda – Car Dušan, Car Nikola II i Kraljica Marija na kome su se nalazili Jevreji.

Nažalost, u Kladovu je zbog blizine Nemaca u Rumuniji postalo opasno, pa su u septembru 1940. godine šlepovi putnike vratili natrag do Šapca. Sa nemačkom okupacijom Jugoslavije i u Šapcu su zavedene mere od kojih su Jevreji bežali, a posle rata napravljen je spisak od 1.057 imena pobijenih muškaraca i žena, austrijskih, nemačkih, slovačkih i šabačkih Jevreja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari