Prvi Vaskrs posle sukoba: Zvona manastira Banjska pozvala na mir i ljubav 1Foto: Shutterstock/Dragan Mujan

Sa crkvenih zvonika su se u ponoć oglasila zvona. Crkve su posle dana žalosti – Velikog Petka i Velike Subote, danas osvetljene, a sveštenici nose svetle odežde. Otvaraju se Carske dveri na oltarima pravoslavnih hramova, čita se Jevanđelje o radosnoj vesti anđela – pobede života nad smrću.

Tako je i u manastiru Banjska, na Severu Kosova. Okupljen je veći broj vernika, a službu vodi iguman Danilo.

Tačno u ponoć, u kosovskim i metohijskim manastirima i hramovima počela je Vaskršnja liturgija. Služila se ponoćna liturgija Sv. Jovana Zlatoustog.

Ovo je prvo obeležavanje Vaskrsa nakon septembarskih dešavanja u Banjskoj kada je došlo do sukoba između grupe naoružanih Srba i Kosovske policije u blizini manastira, a u čijem se središtu našla kraljeva lavra iz 14. veka.


Tada se paramilitarna grupa Srba koju je predvodio Milan Radoičić smestila u neposrednoj blizini manastira pošto je prethodno u zasedi koju su postavili aktiviranjem eksploziva na putnoj barikadi u ovom mestu stradao narednik Kosovske policije Afrim Bunjaku, podseća KoSSev.

U istom sukobu, stradala su i trojica mladića, koji su bili deo grupe Srba koja je učestvovala u napadu.

Oni su prvo provalili u donji manastirski konak, a potom u toku dana, kada su se uveliko razvili sukobi sa jakim snagama specijalne policije Kosova, provalili i u sam manastirski kompleks razbivši metalnu ogradu.

U sukobu policije i ove grupe Srba, nije povređen niko od bratije, kao ni grupa od više desetina vernika iz Vojvodine, ali su pretrpeli stres, kao i deo negativnog publiciteta, uprkos tome što je i monaštvo, kao i sama Eparhija, odigralo važnu ulogu tog dana.

Od tada je manastir zatvoren, iako prima posetioce.

Sveto pismo u pozdravu

Prema Biblijskom predanju, Isus je raspet u petak, a izdahnuo je u teškim mukama. Položen je u grob u Josifovom vrtu.

U nedelju u zoru se zatresla zemlja i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali, a Isus je vaskrsao.

Tako je na Vaskrs prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se ukazao i svojim učenicima.

Pravoslavni vernici od noćas se pozdravljaju pozdravom „Hristos voskrese!“ i „Vaistinu voskrese“. Tako će se pozdravljati sve do Spasovdana – 40 dana posle Vaskrsa, koji uvek pada u četvrtak šeste nedelje posle Vaskrsa.

Vernici koji su postili u okviru sedmodnevnog posta, pričestiće se noćas ili ujutru, nakon čega će Vaskrs naredna tri dana proslavljati uz svečanu trpezu, u krugu porodice i prijatelja, piše KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari