Šetanje bez povoca i korpice za njušku: Koliko iznose kazne za nesavesne vlasnike pasa? 1Foto: Pixabay/Dané Spamers

Svedoci smo sve većeg broja pasa na ulicama. Bilo da su vlasnički ili lutalice. Kada su u pitanju psi koji imaju svog vlasnika zakon o njhovom držanju je jednostavan – u šetnju sa povocem i korpicom za njušku. Za nepoštovanje kazna ide od 5.000 dinara do više desetina hiljada.

U Beogradu se sve više mogu sresti psi koji slobodno šetaju. Lutalice, vlasnički psi na povocu, vlasnički psi bez povoca. Korpice za njuške skoro da niko ne stavlja svojim ljubimcima.

Prema zakonu kojim se uređuje veterinarstvo, psi ili mačke mogu se izvoditi na javnu površinu ukoliko su vakcinisani protiv besnila i obeleženi, stoji u Odluci o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji Grada Beograda u članu 18.

U istoj odluci sledeći član, 19. kaže da vlasnik koji izvodi svog psa na javnu površinu, mora ga držati na povocu i snosi punu odgovornost za ponašanje istog. U Članu 19a stoji da “opasnog psa na javnu površinu mogu izvoditi samo punoletna lica, i to na povodcu i sa zaštitnom korpom na njušci”.

“Prilikom izvođenja opasnog psa na javne površine, držalac psa, kao i lice koje ga izvodi dužan je da sa sobom nosi potvrdu za psa, izdatu u skladu sa posebnim propisom”, stoji u istom članu.

Na ulicama možemo videti vlasnike koji su pustili svoje pse da se slobodno šetaju, ne stavivši im korpicu na njušku. Takve nesavesne vlasnike možemo prijaviti i oni će snositi sankcije.

Organi lokalne samouprave određuju način držanja životinja i način izvođenja kućnih ljubimaca na javne površine. U skladu sa tim, komunalna inspekcija je nadležna za vršenje nadzora i ona nalaže mere i propisuje sankcije za nesavesne vlasnike pasa. Ukoliko se nepoštuju odredbe koje je donela lokalna samouprava, nesavesni vlasnik kućnog ljubimca može biti novčano kažnjen u iznosu od 5.000 dinara do 50.000 dinara.

Primetno je da ne postoji evidencija o tome da li nadležni kontrološu i pišu kazne nesavesnim vlasnicima kućnih ljubimaca. To dovodi do postavljanja pitanja da li uopšte neko sprovodi zakon?

Prema pisanju Danasa, u periodu od 2017. godine do 2020. godine, država je isplatila pet milijardi dinara na ime odštete građanima zbog ujeda pasa.

Podsećanja radi, u aprilu 2022. godine, staford je napao sedmogodišnjeg dečaka u Leskovcu. Stafor koji ga je napao, prema pisanju medija, pobegao je vlasniku, a dečaka su hospitalizivali na odeljenju Klinike za dečju hirurgiju u UKC Niš.

Šetanje bez povoca i korpice za njušku: Koliko iznose kazne za nesavesne vlasnike pasa? 2
Foto: Privatna arhiva

Isto tako u aprilu, samo godinu ranije, u Požegi je podneta prijava protiv vlasnice psa koji je ujeo četiri maloletnika i jednu odraslu osobu. Krivičnu prijavu je podnela policija. Maloletnici su uzrasta od 12 do 17 godina, a odrasla osoba koja je napadnuta je policajac. Povređeni su primljeni u užičku bolnicu i nakon ukazane pomoći, otpušteni su sa lečenja.

Najnoviji slučaj desio se 4. ovog meseca, kada su novinara Vladana Radosavljevića nasmrt izujedali psi. Njega je pored vikendice na Kosmaju napao čopor pasa lutalica. U tom napadu, on je pozvao svoju suprugu Olgu u pomoć. Nažalost, novinar je tragično preminuo, a Olga je sa teškim povredama prevezena u Urgentni centar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari