Usaglasivši stavove i formulišući jedinstvene zahteve o aktuelnoj situaciji u privatizovanom Poljoprivredno industrijskom kombinatu „Pešter“ u Sjenici, sindikati Solidarnost i Samostalni sindikat, i Udruženje manjinskih akcionara Kombinata, krajem protekle nedelje sazvali su zbor radnika, kome su prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave.

Zbor radnika, kako je najavljeno, održaće se i danas u prisustvu većinskog vlasnika Đure Obradovića, koji protekle nedelje, zbog službenih obaveza, nije mogao da dođe. Uprava Kombinata na čelu sa direktorom Fevzijom Hodžićem, očekuje da će na današnjem sastanku sa većinskim vlasnikom i u prisustvu predstavnika lokalne vlasti, doći do pozitivnih rezultata.

Zajednički zahtevi sindikata i akcionara Kombinata odnose se, između ostalog, na isplatu pet zaostalih ličnih dohodaka, objašnjenje razloga zatvaranja klanice, mlekare i restorana Srbije, rešenje imovinsko pravnih odnosa, kao i razdvajanje Kombinata u Sjenici od AD Ineksa iz Nove Varoši, firme istog većinskog vlasnika, preko koje se i dalje vrše finansijske transakcije, u koje radnici, pa ni uprava Kombinata u Sjenici, nemaju uvid. U slučaju da ne dođe do pomaka u rešavanju problema u roku od petnaest dana od današnjeg sastanka, radnici najavljuju da će stupiti u generalni štrajk i boriti se, svim zakonom dozvoljenim sredstvima.

Govoreći o stanju u Kombinatu tri godine nakon privatizacije, predstavnici sindikata i akcionara su izrazili nezadovoljstvo izostankom obećavanih investicionih ulaganja u proizvodne kapacitete Kombinata. Oni su istakli da je u tom periodu firmu, koja trenutno broji 82 zaposlena, napustilo skoro 150 radnika, što, kako kažu, nagoveštava i prisustvo mobinga. Predstavnici akcionara su još jednom potvrdili stav da je privatizacija bila nezakonita i da bi trebalo tražiti poništaj kupoprodajnog ugovora. Govoreći o pozitivnim stranama privatizacije, bez koje bi, kako je rekao, Kombinat potpuno propao, direktor Hodžićje međutim, izneo svoj stav da je raskid ugovora, bez alternativnog rešenja, najgore rešenje. On je tom prilikom izrazio očekivanje da će na današnjem sastanku sa većinskim vlasnikom doći do pozitivnih rezultata.

Prema zvaničnoj informaciji Agencije za privatizaciju, koju su prisutnima saopštili organizatori skupa, Kombinat Pešter duguje novovaroškom Ineksu čak oko milion i šest stotina hiljada evra, što čini trostruku kupoprodajnu cenu kompletne imovine Kombinata, a o čemu, ni zaposleni niti uprava firme u Sjenici, ranije nisu bili informisani. Direktor je rekao da je dobio dopis o tome kada i sindikati i obećao da će tražiti specifikaciju zaduženja, o čemu će zaposleni biti obavešteni. Na pitanje kako je došlo do usaglašavanja stavova sindikata i akcionara, predsednik Samostalnog sindikata i savetnik generalnog direktora Mirsad Kurtovićje rekao: „Opšte nezadovoljstvo zaposlenih je evidentno, a nesreća zbližava ljude“ i dodao da želi da veruje da većinski vlasnik ima dobre namere. „Nadam se da ćemo 27. februara usaglasiti stavove, i da će većjednom krenuti ta investiciona ulaganja, kako bi se zaposlenima omogućilo da dostojanstveno žive od svog rada i da tim radom obezbede korist i za širu društvenu zajednicu“ kazao je Kurtović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari