Leskovačka Škola za tekstil i dizajn, naslednik najstarije vaspitno–obrazovne ustanove na jugu Srbije, nekadašnje Tekstilne škole, uskoro bi mogla da ostane u mraku. Zbog neizmirenih obaveza za utrošenu struju, račun škole je u višenedeljnoj blokadi.

Blokada računa u školama leskovačkog kraja je gotovo svakodnevna pojava. U narednim danima to se može dogoditi i u Medicinskoj, Muzičkoj i nekoliko osnovnih škola. U školi gde se obrazuju budući medicinski tehničari i sestre, kao i drugi stručnjaci, koja je pre nekoliko godina delimično izgorela, ostali su dužni izvođačima radova više desetina miliona, ali će se tačna cifra znati tek posle okončanja sudskog spora.

Kako ističe Zoran Milošević, načelnik Uprave obrazovanja, kaže da obaveze lokalne samouprave za neizmirene račune iznose oko 120 miliona, ali se očekuje da uskoro dostignu oko 200 miliona dinara.

– Neka dugovanja stara su i pet-šest godina. Najveći deo se odnosi na neplaćenu struju, vodu, komunalije ili grejanje – pojašnjava Milošević.

U nekim školama stanje je gotovo dramatično, jer bukvalno nema novca ni za kupovinu krede. O niskom stepenu higijene i neispravnoj vodi za piće da i ne govorimo. Lane su, na primer, inspektori u čak 47 slučajeva zabranili upotrebu vode u školskom dvorištu. Bilo je i zatvaranja nekih „patuljastih“ osnovnih škola, a sreća je što do sada nisu zabeležene veće epidemije.

Načelnik Republičke sanitarne inspekcije dr Goran Stamenkovićupozorava da je stanje seoskih vodovoda nepovoljno, jer su građeni nepropisno i bez analize izvorišta. Od 220 evidentiranih školskih zgrada u Jablaničkom okrugu, vodu sa gradskog vodovoda koristi nešto više od 140, a samo oko 60 škola poseduju uređaje za prečišćavanje, ali su mnogi van upotrebe. U Leskovcu je stanje delimično popravljeno intervencijom lokalne samouprave koja je za nabavku uređaja za prečišćavanje izdvojila nešto više od 1,5 miliona dinara, ali je to, očigledno, premalo za rešavanje ovog krupnog problema.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari