Genocid nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koji je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen, rekao je juče premijer Ivica Dačić, obraćajući se okupljenima kod Spomen-kompleksa „Stratište“. Centralna državna komemorativna manifestacija obeležavanja Nacionalnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu održana je u Jabuci kod Pančeva, kod Spomen-kompleksa „Stratište“. Premijer Ivica Dačić rekao je da sve događaje koji svedoče o stradanjima tokom Drugog svetskog rata obeležavamo u Srbiji s nadom da se takvi zločini i takva međunacionalna mržnja više nikada neće ponoviti.

– Genocid počinjen nad Romima u Drugom svetskom ratu predstavlja jednu od najtragičnijih epizoda tog oružanog sukoba koji je kod savremenih generacija skoro potpuno zaboravljen, rekao je Dačić. On naglašava da je povod za održavanje današnjeg komemorativnog skupa sećanje na 16. decembar 1942, kada je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko upućivanje Roma u konclogore radi likvidacije i podseća da je deportacija Roma trajala od februara 1943. do jula 1944. i da su Romi deportovani u logor smrti Aušvic-Birkenau. Dačić je podsetio da je u okviru ovog logora smrti funkcionisao „podlogor“ za Rome – „Cigojner lager“. Prema njegovim rečima, u tom logoru bilo je zatočeno više od 23.000 Roma od kojih je 20.000 likvidirano. Kako je rekao Dačić, u jednom periodu na čelu „Cigojner lagera“ nalazio se i Jozef Mengele koji je vršio organizovane eksperimente nad Romima, a posebno nad decom. Takođe, ukazao je premijer, malo je poznato da su Romi morali da nose oznaku u obliku crnog trougla na vidljivom mestu na garderobi.

„Najveće stradanje Roma na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu odigralo se oktobra 1941. kada su nemačke okupacione snage sprovele masovne pogrome nad civilima u Beogradu, Dragincu, Kraljevu i Kragujevcu“, naveo je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari