Slabije plaćeni poslovi idu ženama

 * Janković: Neophodno ohrabrivati i devojčice i dečake da zanimanja biraju na osnovu sopstvenih interesovanja i ambicija, a ne na osnovu stereotipa * Atanacković: Razlike nedopustive, odabrati radnike ne prema polu, već po kvalitetu
Muškarci u Srbiji u proseku zarađuju 22 odsto više od žena

Ostavite komentar


  1. Ovo je na kraju dana slobodna zemlja, donekle. Ukoliko neko hoce bolje placen posao, treba da tezi ka njemu, mozda ne uspe, ali opcije su tu. Ukoliko postoji diskriminacija na poslu, to se mora tretirati, ali ipak je to vise pojedinacni nego sistematski problem. Mnogo veci sistematski problem je odsustvo inicijative za pokretanje malih poslova kao i ogromni nameti i birokratija oko toga. Da se to skine bilo bi bolje i muskarcima i zenama. Jedan od razloga zasto ima vise zena u obrazovanju i socijalnim uslugama jer ih vise zanima rad sa ljudima, a muskarce nesto tehnoloskije kao npr programiranje. Ima nas raznih, naravno, ali kada se sagledava celokupna populacija neki trendovi i stereotipi se moraju javiti, od onoh banalnih da muskarciju gledaju fudbal, a zene ljubavne filmove, pa do razlike u interesovanju za posao. Mada sam primetio da na tehnickim fakultetima sada ima pola-pola upisnika, ali to je verovatnije zato sto smo jadna i bedna drzava, pa ljudi hitaju u inzenjersku struku koja je jedna od retkih od koje se moze posteno ziveti. Isto je u islamskom pakistanu koji je nenormalno patrijahlanija drzava od nas – siromasi sve zaboravljaju i teraju decu da uce najbolje sto mogu i vade se iz bede.

  2. Žene su diskriminisane u svakom smislu a najtužnije je što su diskriminisane od žena koje su im nadredjene. Užasna sramota za Srpsko društvo u 21 -om veku.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 7. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bisera Veletanlić, muzičarka

Danas je list koji je društvu apsolutno neophodan. Šteta što nema više listova poput Danasa.