Sleganje Tanurdžićeve palate se nastavlja: Tokom nedelje intenzivirano pojavljivanje novih pukotina (VIDEO) 1Foto: A. L./Danas

Stanari Tanurdžićeve palate u Novom Sadu kažu da se pukotine na ovoj zgradi intenzivno šire i dalje. Tokom ove nedelje, kako su radovi na podzemnoj garaži premešteni prema hotelu Putnik, gde bi trebao biti ulaz, ponovo je tvrde počelo sleganje ovog istorjiskog zdanja pod zaštitom države.

– Pukotine su ponovo intenzivno počele da se pojavljuju ali to izgleda više nikog ne zanima, kao da svi čekaju da se radovi što pre završe i sve se zataška. Stanari jesu uspaničeni, ali misim i da smo neorganizovani. Radnici koji rade garažu pojavili su se juče u zgradi, verovatno im je profesionalni upravnik javio da su se pojavile nove pukotine. Postavili su stakla na pukotine za praćenje njihovog širenja, ali su ona već otpala – kaže jedna stanarka ove palate.

Skupština stanara je kako pojašnjava, zakazana za 22. novembar, kada će se odlučivati da li da se angažuju advokati i nezavisni veštaci. Stanari su formirali između sebe i komisiju koja treba da donosi odluke kako postupati dalje.

 

Naša sagovornica smatra da su od samog početka trebali da angažuju nezavisne građevinske inženjere i statičare, da prate šta se dešava sa zgradom. Tako bi imali realniji uvid u oštećenja koja su nastala.

Radove na izgradnji podzemne garaže izvodi „Inobačka“, koja je zajedno sa austrijskom firmom „Best In Parking“ osnovala preduzeće „Javne garaže“, koje će upravljati sa tri podzemne i jednom nadzemnom garažom u centru Novog Sada.

Dve kompanije su dobile koncesiju za javne garaže, a kao investitor i vlasnik vodi se Grad Novi Sad.

Iz “Inobačke” ranije su rekli da će koncesionar snositi troškove sanacije štete, kao i da su upitanju “sitna, estetska oštećenja, kao što su otpadanje kreča ili pukotine u malteru”.

“Jako je važno podvući da nema nikakvih oštećenja koja utiču na stabilnost objekta, te nema apsolutno nikakve ugroženosti stanara niti imovine stanara. Postignuti dogovor sa Skupštinom stanara je da se procena kompletne štete u prijavljenim stanovima radi nakon završetka izgradnje. Svaku prijavljenu štetu će, ukoliko se utvrdi da je nastala od građevinskih radova, snositi koncesionar. Tako je utvrđeno prema ugovoru o koncesiji i građani ne treba da strahuju da neće biti otklonjena sva utvrđenja oštećenja”, navodi se u odgovoru firme.

Prijavljena oštećenja, objašnjavaju, nakon završetka radova uporediće se sa nalazom i fotografijama sudskog veštaka sačinjenog pre početka posla, te će svaka utvrđena šteta biti sanirana o trošku izvođača radova.

Uz Dragišu Brašovana koji je projektovao kompleks Banovina koji je takođe napukao zbog izgradnje druge podzemne garaže, jedan od najznačajnijih predratnih graditelja, arhitekta Đorđe Tabaković, projektovao je Tanurdžićevu palatu koja je ostala kao najbolji primer racionalne arhitekture bez ornamenata, potekla iz „Bauhaus” estetike. Palate je 1933. godine počeo da gradi jedan od najpoznatijih novosadskih i jugoslovenskih trgovaca Nikola Tanurdžić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari