Ukrajinska vojska potpuno je očistila proruske pobunjenike u delovima istočne Ukrajine, odnosno iz istočnog dela Donjecka i severa Luganska. To je juče na konferenciji za medije saopštio prelazni ukrajinski ministar odbrane Mihailo Koval, a prenela Beta.

Kako je dodao, preko 20 ukrajinskih vojnika poginulo je u borbama od 13. aprila, odnosno početka vojne operacije na istoku zemlje. Cilj te akcije je da se povrati kontrola nad delovima zemlje koje su zauzeli proruski pobunjenici.

Koval je naveo da će ukrajinske snage nastaviti operacije u tim separatističkim oblastima dok ne „počne da se živi normalno i dok ne bude mir“. Prema njegovim rečima, vlasti u Kijevu neće dozvoliti da se ta „gangrena proširi na susedne oblasti“. Koval je ponovo optužio Rusiju da podržava pobunjenike na istoku zemlje, što je Rusija više puta demantovala.

Novoizabrani ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je juče da zločini proruskih separatista na istoku Ukrajine neće proći nekažnjeno, prenosi Beta. „Moramo sve da učinimo da bismo bili sigurni da drugi Ukrajinci neće biti žrtve terorista i bandita. Ti zločini neprijatelja ukrajinskog naroda neće ostati nekažnjeni“, rekao je Porošenko, javile su ukrajinske agencije. Trinaest vojnika, uključujući i ukrajinskog generala, poginulo je u četvrtak kada su pobunjenici oborili njihov helikopter iznad Slavjanska, na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti u oblastima Donjeck i Lugansk proglasili su nezavisnost posle referenduma koji je održan 11. maja. Rezultat referenduma ne priznaju ni ukrajinske vlasti ni zapadne zemlje. Oni su sledili primer ukrajinskog poluostrva Krim koji je održao referendum o nezavisnosti i zatim se pripojio Rusiji. Lider samoproglašene Narodne Republike Donjeck Aleksandar Borodaj, rekao je ruskoj TV Rejn, da je jedini uslov za pregovore sa kijevskim vlastima povlačenje ukrajinskih snaga iz Donjecka i Luganska, prenosi Bi-Bi-Si. OEBS je juče objavio da je izgubio kontakt sa drugim timom posmatrača koje su preksinoć uhapsili naoružani ljudi u Severodonjecku, u Luganskoj oblasti na istoku Ukrajine.

OEBS je izgubio kontakt 26. maja sa drugim timom stranih posmatrača u oblasti Donjeck, u kome su četiri posmatrača iz Danske, Estonije, Turske i Švajcarske. Od proruskih separatista u toj oblasti u četvrtak su stigle suprotne informacije o tome gde se nalazi prva nestala grupa posmatrača. Samoproklamovani gradonačelnik Slavjanska rekao je da su oni u rukama njegovih ljudi, i da će biti uskoro pušteni, a zatim je samoproklamovani premijer Narodne Republike Donjeck rekao da nema nikakvih informacija o njima.

Američki državni sekretar Džon Keri nedavno je izjavio da postoje dokazi da su Čečeni, obučeni u Rusiji, došli na istok Ukrajine, ali je to demantovao čečenski predsednik. Američki zvaničnici kažu da je Rusija povukla većinu svojih trupa sa granice sa Ukrajinom, ali da je i dalje prisutno na hiljade vojnika. Inače, predstavnici Kijeva i Moskve trebalo je juče u Berlinu da razgovaraju o gasu, i to u prisustvu evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera. Rusija tvrdi da Ukrajina duguje 3,5 milijardi dolara za gas.

Nema državljana Srbije

Beograd /// U zoni zahvaćenoj sukobima, na istoku Ukrajine, prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo spoljnih poslova, nema državljana Srbije, saopštilo je juče to ministarstvo. Svi srpski državljani koji su se javili Ambasadi Srbije u Kijevu napustili su nebezbednu zonu i preko Kijeva otputovali za Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari