Janez Janša, koji je, postavši poput onih protiv kojih se borio, pokazao kako je čovek lako kvarljiva roba, naročito u politici, pao je sa dve decenije zakašnjenja i „zato je stanje u slovenačkom društvu, koje zaudara na korupciju, takvo kakvo je“, tvrdi list Mladina u svom komentaru jučerašnje vanredne sednice parlamenta koja se u Sloveniji doživljava i kao konačni odlazak iz politike nekadašnjeg disidenta i junaka slovenačke borbe za samostalnost.


Za rušenje Janšine vlade formirana je koalicija stranaka levog centra u kojoj ključnu ulogu igra stranka Pozitivna Slovenija koju je pre nepune dve godine osnovao gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković. Ali u budućoj slovenačkoj vladi nema mesta ni za njega. Janša je juče kao prvi razlog za pad vlade naveo saopštenje Komisije za borbu protiv korupcije kojim je optužen za višekratno kršenje antikorupcijskih propisa, mada je te navode ponovo negirao.

Nadležni sudovi nisu prihvatili predlog Janšinih advokata da se to saopštenje povuče do okončanja sudskog spora, koji je on protiv Komisije poveo. Sud je potom odlučio da tim saopštenjem nisu kršena Janšina ljudska prava. Mada je Janša dvojicu članova Komisije za borbu protiv korupcije optužio za dugogodišnji politički i javni progon („Praprotnik je protiv mene napisao 627 članaka“), a njegova stranka (SDS) od parlamenta zatražila da se proveri imovno stanje predsednika te Komisije Gorana Klemenčiča, Komisija je protiv njega podnela tužbu za klevetu, a na naslovnoj strani poslednjeg broja Mladine nalazi se slika Janšine kćeri Nike. Janša je optužen i da je svoju kćer, koja nije ispunjavala uslove predviđene sistematizacijom radnih mesta, zaposlio u firmi u državnom vlasništvu „Plinovodi“, na čiji rad i razvoj, kao premijer, ima uticaja, kao i na imenovanje i razrešenje njenog poslovodstva.

Kao drugi razlog za pad vlade, Janša je naveo deficit u budžetu (5,1 odsto), ali je podvukao da je vrlo loše stanje javnih finansija nasledio od prethodne vlade sadašnjeg predsednika Slovenije Boruta Pahora, čija je stranka Socijalni demokrati, sa novim predsednikom, spremna da učestvuje u budućoj vladi Alenke Bratušek. Janša je priznao da privreda stagnira (prošle godine pad dva odsto) i da je nezaposlenost visoka (oko osam odsto), ali da se takvi problemi nisu mogli rešiti za samo jednu godinu mandata njegove vlade.

Bratušekova je juče pred parlamentom obećala vladu političara i stručnjaka bez političke kalkulacije koja će donositi samo stručna rešenja, da u Sloveniji neće biti grčkog scenarija, da će sa civilnim društvom, strukom i socijalnim partnerima uspostaviti konstruktivan dijalog i forsirati struku. Ako Bratušekova za sledećih 15 dana ne bi uspela da sastavi vladu, Slovenci bi uporedo sa evropskim išli i na nacionalne parlamentarne izbore.

Ko je Alenka Bratušek

Slovencima, koji za svoje sadašnje stanje okrivljuju sve političare, najpre je kao budući mandatar obećavan jedan antipolitičar. Pravnik Miro Cerar, sin proslavljenog olimpijca i gimnastičara Miroslava Cerara, odbio je tu čast, pa će Slovenci sada za mandatara vlade dobiti Alenku Bratušek, političara bez ozbiljne političke karijere. Ona je kao predstavnik raznih stranaka i nezavisnih lista bila odbornik u Kranju, u dve vlade je bila zadužena za budžet i javne finansije, ali je kao političar prvi put zapažena početkom 2012, kad je već bila članica Pozitivne Slovenije. Pošto je epidemija plagijata radova i falsifikata diploma dokačila i Sloveniju, magistarski rad Bratušekove je već proveren. List Delo je odbacio tvrdnju anonimnog recenzenta da je Bratušekova jedan citat ukrala, ali joj je prigovorio da je propustivši štamparsku grešku pokazala nemar: ime vlasnice citata Martina Trbanc navedeno je kao Trmanc M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari