Vojska Srbije u magacinima i skladištima ima više stotina hiljada komada naoružanja i vojne opreme koji su višak i nude se na prodaju, a viškovi od raspada SFRJ nikada nisu poklanjani drugim zemljama, saznaje agencija Beta.
Posle reforme i reorganizacije Vojske Srbije, koja je sprovedena u proteklih godinu dana, obim oružanih snaga i broj jedinica je smanjen, pa se pojavio značajan višak naoružanja, vojne opreme municije i rezervnih delova.

Vojska Srbije u magacinima i skladištima ima više stotina hiljada komada naoružanja i vojne opreme koji su višak i nude se na prodaju, a viškovi od raspada SFRJ nikada nisu poklanjani drugim zemljama, saznaje agencija Beta.
Posle reforme i reorganizacije Vojske Srbije, koja je sprovedena u proteklih godinu dana, obim oružanih snaga i broj jedinica je smanjen, pa se pojavio značajan višak naoružanja, vojne opreme municije i rezervnih delova. Na prodaju je sve, od najsitnijih tranzistora i otpornika, preko čamaca i inženjerijskih mostova, do municije, pušaka, tenkova i aviona.
Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je Beti da od raspada SFRJ Vojska SRJ, SCG i Srbije nije poklanjala opremu i naoružanje. Vlada SFRJ, odnosno JNA je, međutim, tokom 70-ih godina prošlog veka imala razvijenu praksu poklanjanja, pa je tako 1973. hitno poklonjeno 90 tada relativno modernih tenkova T-55 arapskim zemljama koje su ratovale sa Izraelom, rekao je Radić.
Eventualne donacije u ovom trenutku, poput najavljene crnogorske donacije Avganistanu, imale bi sada veći politički nego finansijski značaj, jer bi Srbija pokazala da želi da bude deo sistema kolektivne bezbednosti, ocenio je Radić. Vlada Crne Gore u utorak je saopštila da će Vladi Avganistana pokloniti 1.500 automatskih pušaka, 100 puškomitraljeza i 250.00 metaka, izdvojenih iz viškova Vojske Crne Gore. Crna Gora je to, prema Radićevoj oceni, uradila jer time pokazuje da želi da postane članica NATO, iako za to u ovom trenutku nema mogućnosti, kao i zbog toga što je tržište preplavljeno i što je teško prodati to oružje.
Kako saznaje agencija Beta, u ovom trenutku sa zaliha vojske moguće je kupiti više stotina sovjetskih tenkova tipa T-55 i četrdesetak modernijih T-72, oklopne transportere M-60 i PVO sisteme ZSU 57/2, zatim brojna samohodna i vučna artiljerijska oruđa, kao i protivavionske topove kalibra 20 milimetara. Na prodaju je i više stotina hiljada komada municije za ta oruđa, svih kalibara. Pretpostavlja se da je višak nekoliko stotina hiljada komada pešadijskog oružja – od pušaka M-48, preko poluautomatskih i automatskih pušaka kalibra 7,62, do puškomitraljeza i protivavionskih mitraljeza kalibra 12,7 milimetara.
Mediji su početkom avgusta objavili da je bivša državna zajednica SCG prodala SAD između 350.000 i 400.000 komada automatskih pušaka za novu Vojsku Iraka, ali da je veliki deo tog oružja završio u rukama pobunjenika kada su neke jedinice nove iračke vojske kolektivno dezertirale.
Prema zvaničnim podacima u 2005. godini logistika Vojske Srbije prodala je višak oružja i vojne opreme stranim kupcima u vrednosti od gotovo devet miliona američkih dolara. Na domaćem tržištu, prodajom preko vojnih otpada, zarađeno je oko 16 miliona dinara.
Prodajom viška opreme vojska se oslobađa obaveze čuvanja ogromne količine neperspektivnog oružja, ali i štedi novčana sredstva koja su trošena za održavanje tih borbenih sredstava. Problem, međutim, predstavlja činjenica da je tržište preplavljeno oružjem i vojnom opremom iz bivšeg Varšavskog pakta, pa se tenkovi i ostala slična tehnika često prodaju kao staro gvožđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari