Proteklih ledenih dana u TE-TO Sremska Mitrovica, koja je u sastavu Panonskih elektrana, radilo se punom parom. Čim je stigao nalog da se zbog nestašice gasa prebace na mazut, posao je odrađen, tako da se topla para isporučuje ovdašnjem JKP Toplifikacija, odnosno korisnicima daljinskog grejanja, kojih u Mitrovici ima 3.100.

Osim toga, Termoelektrana-toplana u Sremskoj Mitrovici ima zalihe mazuta i spremna je da u svakom trenutku počne proizvodnju 15 megavata struje za Elektroprivredu Srbije – izjavio je direktor TE-TO u Sremskoj Mitrovici Vojislav Savčić. Po njegovim rečima, ova centrala, kao rezervna u sistemu EPS-a, još nije dobila nalog da startuje s proizvodnjom struje, ali se očekuje da se to uskoro dogodi jer je to uobičajena praksa tokom ledenih januarskih dana. Od instalisana 32 megavata, radi se sa pola kapaciteta, odnosno samo za potrebe sremskomitrovačke „Toplifikacije“ i sistema daljinskog grejanja, jer ne rade veliki industrijski sistemi poput Matroza i Šećerane. Njima se nekada isporučivalo 150, odnosno 100 tona pare na sat. Lokalna samouprava je obezbedila dovoljne količine mazuta za grejanje sistema vrelovoda, a u nekim segmentima grejanje na mazut je čak i bolje za krajnje potrošače jer su stanovi duže topli pošto se kotlovi ne gase ni tokom noći, zapravo ostave se da rade bar na tehničkom minimumu.

Ova termoelektrana osnovana pre bezmalo pola veka, nekada je radila na ugalj. Problemi oko snabdevanja gasom samo su ubrzali ideju o izradi studije o izgradnji postrojenja na ugalj u ovoj termoelektrani-toplani. Direkcija za razvoj i investicije EPS-a prihvatila je ovaj predlog i studija će se raditi većtokom ove godine. Osnov za njenu izradu je potreba Elektroprivrede Srbije za novim termo i hidroelektranama, a studija o prelasku mitrovačke TE-TO na ugalj treba da ponudi moguća rešenja u njenom kombinovanom radu, odnosno tokom grejne sezone i u letnjim periodima.

– Sa ovako dugom tradicijom Mitrovica ima izuzetan kadrovski potencijal za ovaj projekat, a uz to i železnicu i reku za dopremanje uglja. U studiji će se obraditi više varijanti izgradnje novog postrojenja, a koja će se graditi, ako bude studija prihvaćena, zavisi sigurno i od obezbeđenih sredstava – kaže Savčić. – U najjeftinijoj varijanti ugalj bi se uveo samo kao alternativno gorivo, odnosno izgradili bi se kotlovi na ugalj, bez turbina za proizvodnju struje, ukupnog kapaciteta 200 tona pare na sat. U drugoj varijanti, uz kotlove na ugalj dodale bi se turbine za proizvodnju struje. Praktično, para koju su nekada koristili Matroz i Šećerana sada bi odlazila u turbinu za proizvodnju struje čime bi sistem EPS-a dobio novih 15 megavata električne snage. U trećoj, najskupljoj varijanti, gradio bi se novi termoenergetski blok na ugalj koji bi davao električnu snagu od čak 200 megavata i paru potrebnu za sistem daljinskog grejanja Mitrovice i okolne industrije ako ponovo počne sa radom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari