“To je bolest koja napada celu porodicu”: Udruženje “Jedna uz drugu” pruža podršku Subotičankama obolelim i lečenim od raka dojke 1Foto: J. Patarčić/Danas

“To je bolest koja napada ne samo ženu koja je dobila dijagnozu, nego i njenu porodicu, njene roditelje, jer sve češće su i roditelji još živi, decu naročito, tako da u svemu tome žena mora naći sebe i prostor da se bori s tom bolešću, a da opet kao stub porodice ostane”, kaže Milica Pećerić, predsednica Udruženja “Jedna uz drugu” iz Subotice.

Pune dve godine Udruženje “Jedna uz drugu” pruža podršku Subotičankama obolelim i lečenim od raka dojke, bolesti koja je, kako kaže Pećerić, postala pošast 21. veka od koje sve više žena oboleva i zahvata u sve mlađem periodu, te su njihove aktivnosti, pre svega, preusmerene na prevenciju.

Tome u prilog navodi i podatak da u Subotici od raka dojke godišnje oboli više od 100 žena, a da im članova ne manjka, pokazuje i to što se Udruženju obraćaju i drugi onkološki pacijenti za podršku.

“Jesmo deklarisani načelno za oboljenje karcinoma dojke, ali nažalost, karcinom kao oboljenje se razvija i na drugim organima i, naravno, kod muškaraca. Ne mogu reći da su nam se muškarci obraćali, ali žene jesu za sve ostale karcinome, za leukemiju, za jajnike, jer sve uglavnom prolaze sličnu proceduru i podrška koju im mi možemo pružiti, savetovanje i informacije, odnose se i na druge vrste karcinoma”, kaže Pećerić.

“To je bolest koja napada celu porodicu”: Udruženje “Jedna uz drugu” pruža podršku Subotičankama obolelim i lečenim od raka dojke 2
Foto: J. Patarčić/Danas

Prema njenim rečima, Udruženje deluje na tri fronta, pre svega kroz Fejsbuk grupu podrške, jer je osnovano u vreme izbijanja pandemije korona virusa kada sastanci nisu bili mogući, a uz to su još i imunokompromitovana grupa, te su pronašli način da se putem društvenih mreža međusobno povežu.

“Osnovali smo i Viber grupu, gde ima oko 150 žena koje manje-više aktivno i u zavisnosti od svog trenutnog stanja komuniciraju sa nama i mogu da postave pitanja od izrazito organizacionih, kao što je prevoz za Kamenicu, do toga šta kad zaboli. Tu se mogu poslužiti našim iskustvima, imamo i članove stručnog tima, znači nešto možemo malo i stručnije da ih posavetujemo, ali se uglavnom bavimo podrškom”, objašnjava predsednica Udruženja.

Koliko je važan i značajan ovaj vid podrške, pokazuje i to da se sve žene uglavnom uključuju u rad Udruženja u nekom periodu svog oboljenja, ali je među njima, kako kaže Pećerić, i dalje prisutna zadrška.

“To je naša svrha, da se ta bolest detabuizira. Još uvek je teško naterati žene da otvoreno o tome pričaju, ustručavaju se čak i da dođu kod nas i da sa nama pričaju. Kad dođu, onda se uglavnom opuste i onda nam se pridruže u bilo kojoj oblasti aktivnosti, ali je dosta teško dopreti do žena. Tu nam pomaže i Dom zdravlja, Odeljenje onkologije koje upućuje žene na nas i tako zajedno činimo tim da bi se što veća pomoć pružila ženama, bilo psihološka, edukativna ili iskustvena”, kaže Pećerić.

“To je bolest koja napada celu porodicu”: Udruženje “Jedna uz drugu” pruža podršku Subotičankama obolelim i lečenim od raka dojke 3
Foto: J. Patarčić/Danas

A upravo se iskustvena podrška pokazala kao najdragocenija, ističe naša sagovornica.

“Kad vidite jednu ženu koja je bolest ostavila iz sebe nekoliko godina, to je veliko ohrabrenje u tom momentu kada se vi suočavate s tom dijagnozom, koja se još uvek u društvu tretira kao smrtna presuda. Onda vidite, ove žene su sve izdržale i preživele i ja ću, a to je velika poruka za žene”, naglašava Pećerić.

Osim direktnog rada sa ženama obolelim i lečenim od raka dojke, Udruženje je u protekle dve godine organizovalo niz aktivnosti, predavanja, radionica i projekata, a jedan od njih je i “Zdrava majka – zdrava porodica”, koji realizuju u okviru Regionalnog projekta lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2) koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

“To je bolest koja napada celu porodicu”: Udruženje “Jedna uz drugu” pruža podršku Subotičankama obolelim i lečenim od raka dojke 4
Foto: J. Patarčić/Danas

Kako objašnjava Gabrijela Agošton, članica Udruženja “Jedna uz drugu”, projekat je bio namenjen ženama iz prigradskih mesnih zajednica kojima su želele da se približe, jer su kroz delovanje primetile da vrlo teško dopiru do žena koje ne žive u gradu.

“Da bi znale da nam se obrate i da je preventiva najbitnija stvar u realizaciji svog zdravstvenog stanja i da znaju skrining programe, mogućnosti i gde da se obrate, a tu je i Udruženje da iznese i prenese svoja iskustva”, kaže Agošton.

Tokom trajanja projekta, radionice su održane u četiri mesne zajednice, odnosno u Hajdukovu, Čantaviru, Kelebiji i Bajmoku, a plan je da se završi velikom zajedničkom šetnjom 31. marta, kada će se okupiti ispred “Jadrana” u 17 časova.

“Projektom smo obuhvaliti i mogućnosti pridruživanja našem Udruženju i povećali smo članstvo za najmanje 100 članova, što je i bio cilj, da svi koji žive van centra grada znaju o Udruženju, podršci i o mogućnostima uključivanja u rad i da se kroz to informišu, jer tu su i stručna predavanja, razne radionice, fizioterapeutske i psihološke vežbe koje svima nama, a želimo da i drugima budu od velike korisiti”, poručuje Gabrijela Agošton.

Više vesti iz ovog grada čitajte na ovom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari