Pitanje položaja izbeglica i raseljenih lica treba da bude među prioritetima buduće vlade i da se rešava na bazi dobrih odnosa u regionu. Predložićemo da se osnuje fond za njihovu integraciju u Srbiji, koji će za cilj imati rešavanje stambenih i drugih statusnih pitanja, ali i da se konačno uspostavi apsolutna transparentnost trošenja novca namenjenog u te svrhe. Takođe, predložićemo da se u novom sazivu parlamenta otvori rasprava o problemima izbeglih i raseljenih ljudi – najavljuje za Danas Ivan Andrić iz pokreta Preokret.


LDP zagovara najbolje odnose Srbije sa zemljama u regionu. Kako se u to uklapa Republika Srpska?

– RS je u regionu poseban slučaj u nizu i inače komplikovanih. Srbija treba da insistira na celovitosti BiH i prekidu stanja koje je očigledno neodrživo. Struktura RS i BiH je rezultat zaustavljanja rata u Bosni, i Srbija mora da podrži sva tri naroda u toj zemlji.

Šta je sa Crnom Gorom?

– Sa Crnom Gorom imamo komplikovane odnose, jer jedan deo političke elite u Beogradu još ne može da se pomiri sa činjenicom da je ova zemlja nezavisna. Uvažavanja legitimnih predstavnika obe države je put za normalne odnose.

Kako rešiti problem razgraničenja s Hrvatskom?

– Ovaj problem sada nije dominantan, ali kako se budemo približavali Evropskoj uniji biće sve važniji. Samo dijalogom s Hrvatskom možemo rešiti ta pitanja.

Šta biste uradili s obostranim tužbama za genocid Srbije i Hrvatske?

– Tužbe za genocid su rezultat prošlih vremena kada nije bilo želje da se uspostave dobri odnosi između dve države. Treba početi procese koji će dovesti do ukidanja tužbe Srbije prema Hrvatskoj, a to će rezultirati, nadam se, i da Hrvatska povuče tužbu prema Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari