Posle više od dve decenije srpske košarkašice došle su u poziciju da se bore za medalju na šampionatu Starog kontinenta. Pobedom protiv Italije od 85:79, izabranice Marine Maljkovićne samo da su obezbedile plasman u polufinale Evropskog prvenstva, većsu dobile i džek-pot u vidu rezervisanog mesta na narednom Svetskom prvenstvu u Turskoj.

 Srpkinje su sada u situaciji da se u petak od 17.00 u duelu sa Španijom nadmeću za finale kontinentalnog prvenstva, što im verovatno ni najmiliji nisu poželeli uoči puta u Francusku, smatrajući da su snovi ipak nešto nedokučivo, a mesta za medalju pred sam polazak bilo je samo u njima.

Pokazale su izabranice Marine Maljkovićsinoćda mašta zaista može svašta. Više puta su se vraćale iz rezultatskog minusa inspirisane ogromnim entuzijazmom i kolektivnim duhom, čiji je eho odzvanjao halom u Oršiju. Italijanke su tokom većeg dela utakmice bile u vođstvu zahvaljujući iskusnom centru Resu, kao i neverovatno rasploženoj Sontani. Rivalke je odlično služio šut sa distance, a pogodile su čak deset trojki. Odlično je Maljkovićeva vodila ekipu. Selekcija šuta bila je gotovo perfektna, kao i igra u pozicionom napadu. Dobrim alternativnim kretnjama, kao i igrom jedan na jedan Milovanovićeva i Milica Dabovićkoristile su svaku ukazanu šansu za prodor. Italijanke su sredinom treće deonice došle do zabrinjavajućih sedam poena prednosti (59:52), međutim to nije obeshrabrilo srpske košarkašice. Maljkovićeva je postavila polupresing, koji je bio na „snazi“ do kraja utakmice što je zbunilo protivnice. Omalena Radočaj odlično je sa strane pomoći udvajala visoku Res, posle čega je u više navrata Srbija dolazila do lopte. U napadu je takođe Radočaj prepoznavala situacije u kojima su Milovanovićeva i Rad kao krilni centri mogle da iskoriste šut sa distance, bez srljanja u samom reketu. Italijanke su u poslednjoj četvrtini rano iskoristile bonus, što je olakšalo igru našoj selekciji. Ipak, Sontana je trojkama iz „nehata“ dovela svoje saigračice, činilo se do kapitalnih pet poena razlike (79:74), na dva minuta do kraja. Tada je na scenu stupila Milica Dabović. Prvo je trojkom preko ruke povećala adrenalin do usijanja, a zatim je presečenom loptom i pogođenim bacanjima vratila meču egal. Milovanovićeva je u odnosu na Resovu bila precizna sa penala, a zatim je Radočaj u stilu Bodiroge u igri jedan na jedan promešala odbranu rivalki najavivši neopisivo slavlje.

Minimalac protiv Krke

Crveno-beli su u prvoj proveri na pripremama u Sloveniji savladali Krku u Novom Mestu sa 1:0, a strelac jedinog gola bio je Stefan Mihajloviću 64. minutu. Novi trener Slaviša Stojanovićnije vodio ekipu, većje mečpratio sa strane, a današnji jutarnji trening biće mu prvi zadatak na novom poslu. Narednu utakmicu Zvezda će igrati u subotu protiv Domžala.

Brazil bolji od Urugvaja

Fudbaleri Brazila prvi su finalisti Kupa konfederacija pošto su sa 2:1 savladali Urugvaj. „Karioke“ su povele golom Freda u 40. minutu, izjednačio je Kavani u 48, a konačan rezultat postavio je Paulinjo u 86. minutu nakon centaršuta Nejmara iz ugla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari