Srpska lista: Koordinirana kampanja, ali grdno se varaju da će nas uplašiti i razjediniti 1Milan Radoičić Izvor: N1

Neosnovane optužbe na račun instaknutih članova Srpske liste i Srba sa severa Кosova i Metohije su koordinirana kampanja koja za cilj ima slabljenje jedinstva i odbrane našeg naroda na ovim prostorima, saopštila je SL povodom odluke SAD da Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića proglase nepoželjim zbog veza sa organizovanim kriminalom, ali u saopštenju Liste nisu navedena njihova imena.

„Očigledna namera udruženim propagandnim paušalnim akcijama, što se vidi i po reakciji Aljbina Кurtija, jesrt da se pruži opravdanje za nedavne napade na goloruki srpski narod i prolivanje srpske krvi ranjavanjem Srećka Sofronijevića prilikom brutalne akcije kosovske policije, kao i alibi za eventualne nove jednostrane akcije Prištine na severu КiM“, samtraju u Srpskoj listu.

Kako dodaju, neverovatno zvuči podatak da kosovska policija više godina za redom izlazi sa izveštajima u kojima se navodi da je broj krivičnih dela na severu Кosova i Metohije proporcionalno neuporedivo niži nego u sredinama sa albanskom većinom na jugu i da se o kriminalu u tim sredinama ne govori niti se pokreću ikakvi postupci.

„Srpska lista poziva građane na uzdržanost, jer je ovo noviji oblik hibridnog napada na našu slobodu, kakav se koristi sa ciljem slabljenja naše pozicije i jedinstva, ali je naša obaveza da ostanemo suzdržani i istrajni u nameri da ostanemo svoji na svome jer je to naše neotuđivo pravo. Svako ko misli da će ove lažne optužbe uplašiti i razjediniti srpski narod grdno se vara, mi ćemo ostati svoji na svome uvek spremni da branimo istinu, pravdu i svoje pravo na život i ostanak na severu Кosova i Metohije“, navodi se u saopštenju.

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je doneta na osnovu izvršne uredbe predsednika SAD Joe Bidena 13818 – koja predstavlja primenu globalnog zakona Magnitsky za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rošić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Radoičića i Veselinovića tužilaštvo u Prištini dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, ali nema ih u optužnici po kojoj se vodi postupak za atentat.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć u javnom obraćanju povodom zakona o referendumu i eksproprijaciji, odgovarajući na novinarska pitanja, kazao je kako je dobio neformalni izveštaj od američke ambasade šta su uradili.

„Moram da ih razočaram. Ni dinara nam nisu dali niko od Veselinovića, što se tiče naše stranke. Kome su? Ne znam. Stranka koju vodim ima više nego dovoljno novca zahvaljujući državnim sredstvima i članarini. Dakle, to su naši osnovni izvori i nikakve potrebe nemamo za bilo kakvim novcem#, kazao je Vučić i dodao da će državni organi raditi svoj posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari