Kulturni centar Novog Sada, kao nosilac projekta dobijanja kandidature za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine, organizovao je prvi u nizu programa koji treba da uključe sve građane u osmišljavanju boljeg i kvalitetnijeg načina života, unapređenje okoline i tolerancije. Projekat nosi naziv „Moj kraj“ i namenjen je upravo podsticanju građana u poboljšanju osnovne kulture – kulture življenja. Za vreme trajanja programa, od ove sedmice do 17. septembra, na različitim lokacijama u gradu, postavljene su table na kojima građani mogu da napišu šta žele da promene u svom kraju.


Ovakve table su postavljene na Detelinari – ugao Kornelija Stankovića i Ilija Birčanina, na Novom naselju – plato ispred Robne kuće, kod autobuske stanice – Bulevar Jovana Dučića, na Liman 3 kod ulaza u Limanski park kod česme, ugao Narodnog fronta i Šekspirove, na Klisi – ispred Mesne zajednice u Savskoj ulici, u Petrovaradinu – kod Pijace, na Grbavici – ugao Puškinove i Vojvođanske, kao i u Sremskoj Kamenici – Zmaj Jovin trg, kod stanice.

– Ovo je samo prva faza projekta „Moj kraj“. Trudićemo se da u budućnosti ovakve table postavimo i u drugim delovima grada kako bi svi građani mogli da učestvuju. Volonteri kraj table dežuraju dvokratno, četiri sata tokom prepodneva, kao i posle podne. Table se svako veče fotografišu. Na kraju ćemo sve želje građana analizirati, markirati njihove predloge i dostaviti ih nadležnim preduzećima ili ustanovama u gradu, istakao je za list Danas Darko Polić, koordinator projekta „Moj kraj“ u okviru inicijative za kandidaturu Novog Sada za Evropsku prestonicu culture 2020. godine. Polić ističe da je najvažnije skrenuti pažnju građana da i sami mogu da utiču na razvoj urbane kulture i da je to osnova za poboljšanje kvaliteta života.

Ove, kao i naredne dve sedmice 40 volontera učestvuje u projektu. Oni će animirati sugrađane da napišu na tabli koju bi oni promenu uradili u svom kraju. Evropska prestonica kulture je najveći projekat Evropske unije u oblasti kulture. Prestižna titula se dodeljuje od 1985. godine, a 2020. će po prvi put biti dostupna i gradovima iz zemalja kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari