Veran Matić: Novinari su napadani i sprečavani u obavljanju svog posla samo zbog toga što su novinari 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Veran Matić izjavio je danas da sloboda za medije, podrazumeva i empatičnost medija i posebno vođenje računa o relevantnosti informacija koje mediji plasiraju.

On je u saopštenju, povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija, istakao da su predstavnici institucija svojim pogrešnim istupima nakon masovnih ubistava u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i selima Malo Orašje i Dubona, stvarali prostor za greške koje su se pojavljivale u medijima.

„Sami mediji, u trci za publiku, često su kršili postulate profesije, kodeks, a neretko, i zakone. Izuzetno je važno da se novinarke i novinari, urednici obučavaju za izveštavanje iz ovakvih velikih traumatskih događaja, kako bi se u budućnosti smanjile ili eliminisale greške koje su činjene u ovih godinu dana“, rekao je Matić.

Matić je naveo da je oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, posle 25 godina od tog zločina i 10 godina od početka suđenja, i posle dve prvostepene presude od 100 godina zatvora za optužene, delovala na medijsku zajednicu, „kao ponovno ubijanje“.

„Činjenica da nijedan slučaj ubistva novinara još nije razrešen i pored učinjenih napora, vrlo je snažna poruka za našu profesiju da je ubistvo novinara najjeftiniji oblik cenzure“, naglasio je Matić.

Kako je naveo jedina svetla tačka u ovom trenutku je pravnosnažna presuda u slučaju paljenja kuće Milanu Jovanoviću.

Matić je istakao da su između dva 3. maja usvojeni novi Zakon o javnom o informisanju i medijima i Zakon o elektronskim medijima, ali se oni sporadično i selektivno primenjuju i da kasni praktična primena medijske strategije.

Prema Matićevom viđenju Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je pasivno i nezainteresovano za doslednu primenu Zakona o elektronskim medijima.

Govoreći o bezbednosti novinara Matić je objasnio da je ona ugrožena na mnogo načina.

“Novinari su napadani i sprečavani u obavljanju svog posla, samo zbog toga što su novinari, ali i kao česte mete hajki koje su se vodile protiv pojedinih novinarki i novinara, kao i čitavih redakcija“, dodao je Matić.

On je ukazao da su novinari nekažnjeno diskriminisani u obavljanju svog posla od strane najviših predstavnika vlasti.

Matić kao veliki problem vidi i socijalni položaj novinara koji je sve lošiji zbog niskih plata i nesigurnosti radnih mesta.

„Problemi sa mentalnim zdravljem i sveukupnim zdravstvenim stanjem, sve su izraženiji i zahtevaju urgentno reagovanje, što je često onemogućavano upravo zbog nedostatka vremena, prevelikog broja zadataka i zbog nedostatka sredstava za lečenje“, ukazuje Matić.

On je predočio da su društvene mreže u potpunosti neregulisane i da su sve veća su pretnja profesionalnom novinarstvu i medijima.

Matić je pozvao medije i novinare na solidarnost, jer su zajednička odbrana etičnosti profesije, bezbednosti novinarki i novinara, borba za bolje uslove rada i poštovanje, važni ciljevi koji mogu pomoći da idući Svetski dan slobode medija dočekamo sa pozitivnim pomacima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari