Mesto: Beograd Datum: Wed Jan 27 15:01:40 CET 2021 Dogadjaj: POLITIKA/PRAVOSUÐE - izjava za novinare advokata Borivoja Borovica povodom završetka sudenja u Prvom osnovnom sudu u Beogradu po tužbi brata predsednika Srbije, Andreja Vucica, protiv potpredsednika Narodne stranke Miroslava Aleksica zbog navoda u slucaju "Jovanjica" Fotoreporter: Aleksandar Barda Licnosti: Borivoje Borović, Miroslav Alesic Izvor: FoNet Aleksandar Bardafoto EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Premijerka Ana Brnabić gostovala je na Blic TV i na pitanje novinarke, da li biste za sina izabrali veronauku ili građansko vaspitanje, ona je samo kratko odgovorila građansko vaspitanje.

Profesor FPN Zoran Stojiljković, na pitanje kako komentarišete izjavu Ane Brnabić da bi svog sina radije upisala na građansko vaspitanje nego na veronauku, rekao je da misli da to govori o tome da je svest o demokratiji i kulturi dijaloga neophodna.

– Jedno je kad se o veri govori kroz istoriju religije, što je stvar opšte kulture, a sasvim je drugo kad se zalazi u pitanje dogme, što je stvar koja treba da se odvija unutar verskih zajednica, rekao je Stojiljković odgovarajući na naše pitanje.

Književnik Goran Skrobonja rekao je da ne zna šta da kaže, jer su njegova deca odavno to prerasla.

– Moja ćerka je sama svojevremeno odlučila da ide na veronauku, nas roditelje niko ništa nije pitao. Mislim da je išla godinu ili dve, naveo je on.

Skrobonja je istakao da u slučaju Ane Brnabić to jasno govori o njenom opredeljenju za građanski pogled na svet i nekakvo odvajanje od ovog zvaničnog crkvenog diskursa kod nas, ali koliko je to iskreno nije mogao da kaže.

Miljana Šuković, koordinatorka za komunikacije Hartefakt fondacije istakla je da se potpuno slaže sa premijerkom Anom Brnabić i da je na njenom mestu i ona bi uradila istu stvar.

Karikaturista Marko Somborac smatra da premijerka taj svoj stav treba da pokaže i u svakodnevnom poslu.

– Iako i meni logično deluje da će Ana Brnabić pre upisati sina na građansko vaspitanje nego na veronauku, meni ne deluje da je celo njeno bavljenje politikom toliko daleko od uticaja veronauke i crkve. Mislim da, iako je naravno, svačije pravo šta će izabrati za svoju decu, ona kao premijerka treba da da neki lični primer i da, iako će upisati sina na građansko, treba da nam i u svom svakodnevnom poslu vođenja države pokaže da nema toliko upliva crkve u državne poslove, objasnio je karikaturista Marko Somborac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari