Šta regionalni mediji pišu o presudi Mladiću? 1Foto: FoNet /AP

Mediji u regionu kao glavne vesti preneli presudu Ratku Mladiću. Najveće razlike u naslovima u Bosni i Hercegovini, jer ga jedni nazivaju krvnikom i zveri, dok mediji u Republici Srpskoj pišu o stranoj zaveri.

Mediji u Bosni i Hercegovini na različite načine su se tokom jutra bavili presudom ratku Mladiću.  Portal „Dnevni avaz“ odmah po izricanju presude postavio je naslov vesti „Presuda krvniku„,  u kojoj se dalje objašnjava da genocid nije počinjen u šest BiH opština, ali i da je Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Isti portal je tokom jutra postavio i veliki broj tekstova koji se bave haškim optuženikom Ratkom Mladićem. Naslovi su : „Nataša Kandić za Avaz.ba: Mladić će dobiti doživotnu robiju, a mi biti suočeni s nasleđem oficira bez časti“, „Kako je govorio Ratko Mladić: Mi bi i Rusima polomili zube“, „Od Skoplja do Haga: Svestan je oronuli Ratko Mladić, čija vojska je klala i silovala, da je došao kraj“.

Portal „Klix.ba“ je kao prvu reakciju na presudu o doživotnoj robiji stavio izajvu predsednice Udruženja „Majke Srebrenice“ Hatidže Mehmedović, a naslov je „Mehmedović: Ratko Mladić je zver obučena u ljudsku kožu“. Novinari su se bavili i biografijom sudija koji će izreći presudu Mladiću.

Radio televizija RS je odmah po objavljivanju presude stavila neutralan naslov da je general Mladić osuđen na doživotni zatvor.

Postavljena je i informacija da je predsednik RS Milorad Dodik pratio izricanje presude u Palati Republike u Banjaluci, kao i da će se obratiti danas u 15 časova.

Ranije je na sajtu RTRS objavljena izjava Milorada Dodika koji je rekao da je „general Mladić patriotski obavljao svoju dužnost“. Ističe se i tekst sa naslovom: „Medijski rat protiv generala – da li je Holivud već presudio Mladiću?“.

Hrvatski javni servis kao glavni tekst celo jutro je držao naslov „Ratko Mladić, krvnik Srebrenice, ‘zanat ispekao’ na Škabrnji„, a izveštavali su i o incidentu sa srpskom zastavom ispred suda u Hagu.

Hrvatski portal „Indeks“ kao najvažniju vest prenosi naslov – Kriv, ali i detalje tokom izricanja presude: „VIDEO Mladić je kriv za genocid u Srebrenici, ubojstvo, progon, teroriziranje, istrebljenje…“ Među naslovima „Indeksa“ su još i „Mladić zatražio stanku za WC, s galerije mu vikali: „Vojvoda se usrao, neka se usrao“, „FOTOGALERIJA Mladić se smejao dok je ulazio u sudnicu: „Znam da sam nevin, ne možete mi uzeti dušu“. Pisali su i o incidentu ispred Tribunala, a objavljeni su i intervjui sa svedokom rata u BiH i bivšim haškim tužiocem.

Na sajtu zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ objavljen je tekst „RATKO MLADIĆ OSUĐEN NA DOŽIVOTNU KAZNU ZATVORA! Tokom izricanja presude tražio pauzu, pa vikao na sudije, zbog čega je izbačen iz sudnice!“ Ostali tekstovi o Mladiću nosili su naslove pre presude: „Izricanje presude Ratku Mladiću: Tužilaštvo traži doživotnu kaznu zatvora, ispred sudnice provocirao muškarac sa zastavom Srbije“ i „Krvnik se ne kaje:: ‘DA SE MENE SLUŠALO, NE BI BILO NI KIJEVA, NI VRLIKE, NI ŠIBENIKA’ Svet iščekuje presudu brutalnom egzekutoru Ratku Mladiću“.

„Mladiću doživotna“, kratko stoji na javnom servisu Crne Gore, dok i crnogorske Vijesti samo prenose informacije o presudi.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.