Viši sud u Beogradu naložio je juče da se obavi medicinsko veštačenje zdravlja nekadašnjeg šefa RDB Jovice Stanišića kako bi se utvrdilo da li je sposoban za suđenje.

 Naime, Stanišić, koji je nakon 10 godina suđenja oslobođen optužbi u Haškom tribunalu, juče je trebalo da sedne na optuženičku klupu beogradskog Višeg suda, u okviru suđenja nekadašnjoj sekretarki Vlade Srbije Živke Cice Knežević i još desetak optuženih nekadašnjih visokih funkcionera SPS i JUL za nelegalnu dodelu državnih stanova.

Međutim, Stanišić nije došao u sud na pripremno ročište u tom procesu, koji traje već desetak godina, ali promene ZKP mora formalno da započne ponovo.

– Pripremno ročište nije održano zbog izostanka Stanišića koji je, kako je sud obavešten, bio sprečen da pristupi zbog bolesti, rekla je portparolka suda Dušica Ristić. Ona je dodala da je sud izdao naredbu da se obavi veštačenje medicinske dokumentacije koja mu je dostavljena za Stanišića. Naredbom je naloženo veštacima medicinske struke da daju mišljenje na okolnost da li Stanišić može da prisustvuje pripremnom ročištu i glavnom pretresu, precizirala je Ristićeva.

Za sledeći termin pripremnog ročišta određen je 24. april. Krivični postupak protiv Stanišića je aktiviran, nakon što je desetak godina bio u prekidu jer mu se sudilo u Haškom tribunalu, gde je prošlog maja oslobođen, ali je haško tužilaštvo pokrenulo žalbeni postupak. Stanišićev advokat Vladimir Vukčević smatra da je do okončanja tog postupka pred Tribunalom, njegov branjenik i dalje izuzet od suđenja u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari