Starijim sugrađanima narušen plan vakcinacije 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIĆ

Vakcinacija osoba starijih od 65 godina, koji su označeni kao prioritetna grupa koja među prvima treba da primi vakcinu, uglavnom teče po planu, navode sagovornici Danasa iz udruženja i sindikata penzionera.

Kako dodaju interesovanje najstarijih je veliko, ali i dalje ima onih koji su sumnjičavi prema vakcinama.

Nadežda Satarić, predsednica udruženja Amity, koje se između ostalog bavi zaštitom prava starih, kaže da imunizacija teče dobro, s tim da se u januaru kraće čekalo na vakcinu nego sada u februaru.

– Sve zavisi za koju vakcinu se neko prijavio. Za Fajzer vakcinu, čekanje je duže, kao i za one koji su prijavili da boluju od nekih hroničnih bolesti. Dobro je što, u pojedinim gradovima I opštinama u unutrašnjosti, poput Lučana, stariji od 75 godina ne moraju da se prijavljuju preko E-portala, već mogu da dođu u dom zdravlja svaki dan između 8 i 16 časova i budu vakcinisani. Čak mobilne ekipe odlaze i u kuće starijih, koji ne mogu da dođu u dom zdravlja, da ih vakcinišu u njihovim stanovima, navodi sagovornica Danasa.

Ona dodaje da je interesovanje starijih za vakcinu veliko, ali I da „ima i onih koji ne žele da budu vakcinisani, sa izgovorom da vakcina ne pokrene pogoršanje hroničnih bolesti koje inače imaju ili su sumnjičavi u efikasnost vakcine“.

Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, takođe navodi da iskustvo članova iz njegovog sindikata pokazuje da oni koji su se prijavili preko portala E-uprave redovno dobijaju pozive ali i napominje da kod određenog broja starih postoji bojazan i skepsa oko vakcine.

Starijim sugrađanima narušen plan vakcinacije 2

– Kod nas je suštinski dostupna jedna vakcina. Na portalu je ponuđeno pet, AstraZeneka i Moderna još nisu stigle, dok su Sputnjik V i Fajzer stigli u ograničenim količinama, tako da ta ponuda od pet vakcina zapravo bila jedan marketinški potez. Istovremeno, plan vakcinacije je u jednom trenutku narušen, kad je rečeno da vakcinu mogu da prime svi građani koji dođu na Sajam, što je po našem mišljenju omogućilo ljudima bliskim vlasti, koji ne ispunjavaju kriterijume po planu da budu vakcinisani među prvima, da prime vakcinu. Kasnije se vratilo planu vakcinacije koji sada nastavlja da teče, navodi Tamburić.

Da imunizacija najstarijih ide po planu kaže i Ljubiša Babić iz Udruženja sindikata penzionera Srbije. On međutim kaže i da u svom okruženju ima i nekoliko primera onih koji su se prijavili a još nisu pozvani.

– Jedini problem koji ja vidim jeste nedostatak vakcina. Ja sam očekivao da ćemo svi moći da primimo vakcinu tokom prva tri meseca, međutim, taj proces će očigledno trajati. I to nije samo karakteristično za nas, svi u svetu imaju isti problem sa manjkom vakcina, kaže Babić.

Prema planu vakcinacije, tokom prve faze imunizacije vakcinu treba da primi 635.200 najstarijih (osobe koje borave u domovima za stare, stariji od 75 godina i stariji od 65 sa hroničnim bolestima u opštoj populaciji).

Verujemo medijima

Miloš Grabundžija, predsednik Sindikata penzionera Srbije Nezavisnost, ističe da njihova organizacija nema precizne podatke o tome koliko je dobro organizovana imunizacija najstarijih, te da im jedino „preostaje da verujemo onome što mediji prenose“. „Dosta naših članova je preminulo tokom pandemije, drugi nisu mogli da se kreću tako da mi prave informacije sa terena nemamo. Više ćemo znati kada počnu sastanci, za sada smo imamo priče rekla-kazala za koje nemamo potvrdu“, kaže Grabundžija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari