Stefanović sa Pirizom: Dobro što je na toj poziciji osoba iz prijateljske Španije 1Foto: FoNet/MOD

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku Havijerom Kolominom Pirizom, da je za Srbiju važno što je na toj poziciji „osoba iz prijateljske Španije“.

Tokom sastanka sa Pirizom, koji je u poseti Srbiji, Stefanović je istakao da Srbija saradnju sa svim partnerima ostvaruje na krajnje transparentan način i da je zadovoljna ostvarenim rezultatima kroz učešće u aktivnostima pod okriljem Partnerstva za mir.

On je naveo da Partnerstvo za mir za Srbiju predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta, a uz zadržavanje proklamovane vojne neutralnosti.

Stefanović je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu, posebno za bezbednost srpskog stanovništva, koje je kontinuirano ugroženo jednostranim potezima privremenih prištinskih institucija.

Istakao je da su za Srbiju pokušaji formiranja vojske Kosova neprihvatljivi i da su svakako u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima, te da očekuje da NATO zadrži svoju poziciju neutralnosti, a od misije KFOR-a da deluje u skladu sa dodeljenim mandatom, Rezolucijom SB 1244 i Vojnotehničkim sporazumom i obezbedi sigurnost i bezbednost za sve.

Piriz je istakao da je Srbija cenjeni i poštovani partner NATO-a i ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana.

On je ponovio da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da je u potpunosti na Srbiji da izabere prirodu svog partnerstva sa Alijansom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari