Nikada nismo imali nalog da se general štiti od državnih organa, nego smo ga po nalogu države štitili od lovaca na ucenjene glave – rekao je bivši šef obezbeđenja Ratka Mladića Branislav Puhalo, svedočeći juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu. Puhalo je u ponovljenom suđenju grupi od desetoro okrivljenih za pomaganje u skrivanju ovog haškog optuženika više puta istakao da su detalji o Mladićevom boravku u Beogradu 2002. dogovoreni na „višoj instanci“.


Na insistiranje predsedavajuće sudskog veća Snežane Trifunović da objasni o kom nivou vlasti je reč, Puhalo je naveo da smatra da je reč o dogovoru između tadašnjih načelnika generalštabova Vojske Jugoslavije – Momčila Perišića i Vojske RS – pokojnog Momira Talića. Po njegovim rečima, i tadašnji savezni ministar vojske morao je da bude obavešten da je u kasarni u Topčideru smeštena i da se iz nje snabdeva jedinica koja obezbeđuje Mladića.

– Nije Blagoje Govedarica na svoju ruku mogao da iznese petsto hlebova iz kasarne u Topčideru i da ih odnese Ratku Mladiću – rekao je svedok. On je dodao i da „sve ove radnje“ u vezi sa opremanjem jedinice nazvane „30. kadrovski centar“ za obezbeđenje Mladića, nisu mogle da se obave „bez saglasnosti vrhovnog komandanta odbrane Svetozara Marovića“.

Puhalo je ponovio i svoje navode sa suđenja 2009. da se, iako mu je od 1995. bilo poznato da je Mladić na haškoj poternici, sa njim početkom dvehiljaditih slobodno kretao po Beogradu, odlazeći u kafiće, restorane i na utakmice na stadion Marakana.

Podsetimo, tokom 2002. ministar odbrane bio je Slobodan Krapović, a načelnik generalštaba Branko Krga, dok je Marović bio na čelu državne zajednice SCG od 2003. do 2006. „Mnogo puta sam rekao da nikakve kontakte sa Mladićem nisam imao, niti je u vremenu od 2002. do kraja 2004. godine kada sam bio načelnik Generalštaba bilo nedozvoljenih aktivnosti Vojske u vezi pružanja neke pomoći generalu Mladiću“, izjavio je svojevremeno Krga povodom dovođenja u vezu sa skrivanjem haškog optuženika.

Suđenje za pomaganje u skrivanju Mladića od 2002. do 2006. počelo je od početka u decembru, pošto je oborena prethodna presuda kojom su okrivljeni ili oslobođeni ili je postupak protiv njih obustavljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari