Pa, možda. Zanimaju me mediji i novinarstvo, skoro je primorana da kaže Iva Nikolić, 14-godišnja devojčica iz Niša koja je nedavno spasla dve mlađe sestre iz požara, odgovarajući na razmetljiva uveravanja novinara kako bi „svaka redakcija poželela“ nekog tako hrabrog.

„Svaka redakcija“ je, za sada, zabeležila hrabrost ove devojčice, a neke od njih su se pridružile sve brojnijim donatorima koji su odlučili da takvu hrabrost nagrade.

Komandant Žandarmerije MUP Srbije, pukovnik Bratislav Dikić danas će ovoj devojčici u Nišu uručiti novčanu nagradu i mobilni telefon. Novac su skupili pripadnici Žandarmerije, a mobilni je njegov lični poklon za „hrabrost koja nije karakteristična za taj uzrast“.

MUP Srbije je takođe, kako saznajemo, doneo odluku da Ivu i njene sestre, osmomesečnu Sanju i devetogodišnju Minu, nagradi besplatnim letovanjem u policijskom odmaralištu u Bečićima. Letovanje nude i još neke privatne firme.

Svrljiška fabrika vijaka i delova za šinska vozila MIN DIV najavila je da će Ivi uručiti još vredniji poklon. MIN DIV je zainteresovan da je stipendira do kraja školovanja. Kako su najavili, za Ivu će svakog meseca izdvojiti 7.000 dinara, što je minimalni neoporezovani iznos stipendije.

Beogradski Komtrejd je ponudio devojčici besplatni kompjuter. Večernje novosti, koje su Ivu već kandidovale za Najplemenitiji podvig godine, nabaviće knjige i školski pribor za nju i Minu.

– Uopšte se nisam uplašila. Jedino mi je bilo važno kako da izvučem sestre – kaže za Danas Iva. Za nju mnogi poznanici tvrde da „sestre voli više nego sebe“. Ipak, devojčica dodaje da je strah „stigao kasnije“. Noću joj se „vraćaju slike“ požara, koji je buknuo rano ujutru, 29. jula, u stambenoj zgradi u Obrenovićevoj 124, u centru Niša. Iva je tada iz dima izvukla svoje dve sestre, prebacila ih na krov susedne zgrade, i oko pola sata čekala vatrogasce, koji su ih spustili platformom iz vatrogasnih vozila. Nikolići, inače, žive na šestom spratu. Vatra je najpre izbila na trećem, u stanu Bratislava Mičića (1958), koji je, nažalost, u požaru izgubio život. Svi stanari iz okolnih stanova su, na sreću, uz pomoć vatrogasne platforme, uspešno evakuisani.

Pojedini mediji su već opisali Ivu kao „tihu i finu“ devojčicu. Ona, doista, ostavlja takav utisak, ali je pre svega ozbiljna. Veoma brine o sestrama. Majka je nezaposlena, otac „radi u Crnoj Gori“. Žive u stanu svog dede – strica, koji je penzioner. Iva ide u OŠ „Učitelj Tasa“, u septembru će u osmi razred.

Pre toga, ide na „plavi Jadran“. Nikada do sada nije bila na moru, nije ga planirala ni letos. Deda joj je obećao da će „sigurno ići sledećeg leta“. A posle nenadanog mora – đačke obaveze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari