Stojiljković: Lastama ne pogoduju savremene graditeljske prakse hermetičnih i staklenih zgrada 1Foto: Shutterstock/Werner Baumgarten

Ugrožavanje svake životinjske vrste je kao izvlačenje temeljne cigle u skladnim ekosistemima oko nas, tako je i sa bilo kojom od pet vrsta lasti koje nastanjuju Srbiju, rekao je danas FoNetu član Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Uroš Stojiljković povodom Svetskog dana lastavica.

Iako su sve vrste jednako bitne, Stojiljković napominje da je ljudima značaj tih ptica najočitiji na primeru gradske i posebno seoske laste, jer one žive uvek blizu ljudi.

On je ukazao na podatke da jedna lasta „pojede 60 insekata na sat, a dnevno oko 850, u sezoni gnežđenja i više“.

„To je je, dakle, prirodna služba za regulaciju insekata“, ocenio je Stojiljković.

Dodao je da zato treba ponovo preispitati praksu prskanja protiv komaraca, jer tada ne stradaju samo oni već i drugi insekti, a to posredno utiče i na laste koje se njima hrane.

„Tako upadamo u jedan koloplet narušavanja prirodnih odnosa umesto da ih pustimo da se sami održavaju“, istakao je aktivista Društva za zaštitu i proučavanje ptica.

Ono što, takođe, ne pogoduje lastama, tvrdi Stojiljković, jesu savremene graditeljske prakse hermetičnih i staklenih zgrada gde one ne mogu da naprave gnezda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari